Index Vakbarát Hírportál

A kormány hurráoptimizmusa ellenére nem jön a befektetési rekord

2016.07.08. 15:48

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az MTI "rekordszámú befektetés érkezett Magyarországra az első fél évben" című tudósítása szerint pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: a tavalyi rekordév után idén az első fél évben is jelentősen nőtt a Nemzeti Befektetési Ügynökség támogatásával Magyarországra érkező külföldi beruházások száma, ezek összértéke eléri 1,33 milliárd eurót.

Ugyanakkor az adatok alapján az összkép ennél kevésbé rózsás. A befektetési ügynökség áldásos tevékenysége ellenére a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint rekordról szó sincs. Vagy ha már valamiben rekord született, az negatív: az utóbbi két negyedévben ugyanis egészen elképesztő mennyiségű tőkét vontak ki Magyarországról.

 

Az MNB persze azt is hozzáteszi, hogy ezeknek nagy része nem konkrétan tőkemenekítés, hanem valószínűleg sok benne az átfolyó tőke (amikor nagy be- és kiáramlás van egyetlen negyedéven belül, tehát azonnal kimegy, ami bejött, vagy fordítva), illetve nagy része a magyarországi multinacionális vállalatok eszközportfóliójának átrendezése miatt távozott az országból. Ez utóbbinak a legjellemzőbb előfordulása, hogy a leányvállalatok között mozgatják a pénzt, de a nagy értékű tranzakciók valójában nem jelennek meg a magyar gazdaságban.

Az ezektől a hatásoktól megtisztított statisztikákban már jóval jobb a kép, de rekordról így sem lehet beszélni. Nem indult rosszul az év, de egyáltalán nem kiemelkedők a számok.

 

Persze Magyar Levente nem hazudott, csak félreérhető színben, egyoldalúan lett feltüntetve mondandója. Második ránézésre ugyanis elég egyértelmű, hogy az általa említett adatok csak a befektetési ügynökség bábáskodásával megszületett üzleteket tartalmazzák, azonban nem nehéz belátni, hogy a legtöbb befektetőt nem az ügynökségnek kell lasszóval beráncigálnia, hanem maguktól is jönnének, ha lennének jó üzleti lehetőségek. Ha meg nincsenek, akkor nem jönnek, akik itt vannak, azok meg szedik a sátorfájukat.

Az adatokból pedig az látszik, hogy a helyzet jóval összetettebb, és jóval kevésbé rózsás, mint amit az ilyen hurráoptimista propagandahírekből ki lehet olvasni.



Rovatok