Index Vakbarát Hírportál

Alig vannak tanárbácsik Magyarországon

2016.10.04. 17:52

A tanárok világnapját azzal ünnepeljük itt az Indexen, hogy megnéztünk pár friss adatot arról, hogy mi is jellemző a tanárokra Európában és Magyarországon. Leginkább az, hogy

majdnem mind nők, különösen az általános iskolákban.

Az Eurostat adataiból kiderül, hogy majdnem minden országában túlnyomó többségben vannak a tanítók között a nők, Magyarországon viszont tényleg nagyítóval kell keresni a tanárbácsikat, mert az általános iskolai tanárok 97 százaléka néni.

Magyarország ezzel Litvániával együtt a legegyneműbb általános iskolai tanári karral rendelkezik az unióban, bár az EU más országaiban sincs túl sok férfi az általános oktatásban. Az EU átlaga 84,1 százalék, és csak pár országban megy 20 százalék fölé a tanárbácsik aránya.

A középiskolákban valamivel több férfi van, Magyarországon 29 százaléknyi, az EU-ban átlagosan kicsit több, 36 százaléknyi tanár úr riogatja a gimiseket. 

Az Eurostat adataiból az is kiderült, hogy melyik tagállamban mennyi idősebb, 50 év fölötti tanár van az oktatásban. Magyarországon a tanárok 35,5 százaléka idősebb 50 évesnél, ami viszonylag közel áll az uniós átlag 32 százalékhoz. A legtöbb idős tanár Olaszországban rója az osztálytermeket, ahol a tanárok több mint fele, 52 százaléka van 50 év felett, közel 15 százalékuk pedig 60 éves is elmúlt. A legfiatalabb tanári kar pedig Máltán és Cipruson van, ahol 87,7 és 96,5 százalékuk még nincs 50 éves.



Rovatok