Index Vakbarát Hírportál

Moszkváé a legtöbb diplomata és a legizmosabb nagykövetség Budapesten

D  AS20170202015
2017.04.19. 07:12

Mivel szerda estére többezres tüntetést szerveztek a budapesti orosz nagykövetség elé „Állítsuk meg Moszkvát!” címmel (időközben elhalasztották - a szerk.), megnéztük, vajon melyik külföldi országnak van a legtöbb diplomatája.

Meglepetés: az Orosz Föderáció közel félszáz diplomatájával hajszállal, de az USA-t is megelőzi.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium Protokoll Főosztályának létezik egy folyamatosan frissülő online adatbázisa a Budapestre akkreditált diplomatákról, aminek a magyar verziója ugyan akadozik, de az angol nyelvű teljesen használható, itt lehet böngészni.

A budapesti orosz nagykövet 2014 novembere óta Vlagyimir Szergejev, az amerikai nagyköveti poszt azonban betöltetlen. Colleen Bellt, az előző kurzus politikai kinevezettjét januárban hívta haza a Trump-adminisztráció, azóta David J. Kostelancik első beosztott vezeti ügyvezetőként az amerikai missziót, várhatóan még jó pár hónapig. A helyért már nagyban tolonganak Donald Trump elnök kampányának támogatói.

A magyar külügy diplomata-adatbázisban nem csupán a diplomaták neve is beosztása, de még házastársuk neve is szerepel, és viszonylag gyakran frissül. Az adatok, amiből az alábbi chart összeállításához dolgoztunk, a 2017. április 13-i állapotot mutatják. 

Látható, hogy Oroszország és az USA fej fej mellett áll hozzánk küldött diplomaták számában (49 és 47), de amikor például még februárban böngésztük az adatbázist, épp az USA vezetett 50-48-ra. Rajtuk kívül hozzánk akkreditált diplomatából nagyobb létszámú csapata csak Kínának (35) és Németországnak (29) van, majd a szomszédos államok és a nagyobb európai országok következnek a maguk nagyjából tucatnyi diplomatából álló missziójával.

Az Egyesült Államoknak – melynek előző három budapesti nagykövete is mind nő volt – tizennégy női diplomatája van jelenleg Magyarországra akkreditálva, Oroszországnak mindössze öt. A fentieknél kisebb méretű misszióval rendelkező Kína tíz, Németország tizenöt női diplomatát küldött Budapestre.



Rovatok