Index Vakbarát Hírportál

Nem megy a megújulóknak

2017.05.10. 16:05
17 hozzászólás

Bár a 2015-ben megkötött párizsi klímaegyezmény alapján a világban mindenkinek éppen ezerrel kellene telepítenie a szélkerekeket és napkollektorokat, a piaci adatok alapján ez egyáltalán nem így van: a 2016-os év 18 százalékos mínuszt hozott a megújuló energiatermelő kapacitásokba irányuló befektetések terén. 

A két tettes Kína és a napra és szélre Fukusima után ráálló Japán, ahol jelentősen csökkent az új telepítésekre költött összeg tavaly. 

De a hosszabb távú adatokon is az látszik, hogy a tíz évvel ezelőtti nagy befektetési láz mára valamelyest alábbhagyott, nem növekszik már olyan dinamikusan a szektorba áramló pénz, sőt 2011 óta három évben is csökkent.

A fordulat pedig egyelőre várat magára: 2017 első negyedévében globálisan 17 százalékkal kevesebb pénz jutott a megújulókra, mint egy évvel korábban, miután a szénbarát és klímaváltozás-szkeptikus Donald Trump elnökké választása után az Egyesült Államokban is jelentősen visszaesett a szektorra szánt pénz mértéke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rovatok