Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz, ha a németek nem mennek Törökországba?

2017.07.21. 14:47

A törökországi utazás veszélyeire figyelmeztette a németeket Sigmar Gabriel német külügyminiszter a turistaszezon kellős közepén. Arra kérték a német állampolgárokat, hogy csak fokozott elővigyázatossággal utazzanak Törökországba, mert több németet elfogtak a hatóságok, tüntetésekre és terrortámadásokra is lehet számítani. A külügyi szóvivő szerint a német utazási irodáknak kialakult gyakorlatuk van arra, hogy ilyen helyzetben a Törökországba lefoglalt utakat költségmentesen töröljék vagy átfoglalják másik országba.

A német kormány mindezzel arra reagált, hogy egy német emberi jogi aktivistát hamis vádak alapján börtönöztek be Törökországban. Egyelőre nem tudni, hogy a német turistákra hogyan hat a kormány figyelmeztetése, mindenesetre ha tömegesen elkezdik visszamondani a török utakat, azt a török gazdaság is megérezheti. A britek és az oroszok mellett ugyanis Németországból érkezik a legtöbb turista Törökországba, korábban több mint ötmillióan jártak oda évente.

A terrortámadások azonban már így is megtették a hatásukat. Ha a 2016-os adatot is megnézzük, láthatjuk, hogy a turisták száma tavaly jelentősen visszaesett, a csökkenő trend pedig folytatódott idén is.

Vagyis a mostani német figyelmeztetés ellenére is nagy gondok vannak a török turizmussal, nagyjából a 2007-es szintre esett vissza. A csúcson 2014 körül járt, ekkoriban csaknem negyvenmillióan látogattak el az országba évente, a GDP több mint 4 százalékával, 34 milliárd dollárnál is nagyobb összeggel pörgetve meg a török gazdaságot.



Rovatok