Index Vakbarát Hírportál

Négy magyarból három az uniós szegénységi küszöb alatt él

2021.07.27. 17:50

A magyar társadalom több mint háromnegyede él az uniós szegénységi küszöb alatt – derült ki a Tárki munkatársainak (Gábos András, Tomka Zsófia és Tóth István György) tanulmányából.

Az alábbi ábra szerint a magyarországinál az Európai Unión belül csak Romániában rosszabb a helyzet – szomszédunknál a társadalom 95 százaléka él az uniós szegénységi küszöb alatt.

A nemzeti szinten mért szegénységi küszöböt nézve már jobb a helyzet:

a magyarok körülbelül 13 százaléka él a hazai szegénységi küszöb alatt.

Ez nagyjából azonos a szlovén, a szlovák, a francia és a dán adatokkal (12-14 százalék). Ebben az összevetésben a legjobban a csehek állnak, körülbelül 9 százalékkal.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a magyar szegénységi küszöb az uniós szegénységi küszöb körülbelül 40 százaléka volt 2017-ben, valamivel kevesebb, mint 2005-ben volt – azaz

Magyarország ebben a tekintetben nem tudott érdemben felzárkózni az elmúlt másfél évtizedben.

Ez az arány másfél évtizede nagyságrendileg ugyanannyi (40 százalék körül) volt Észtországban és Lengyelországban is – az észtek és a lengyelek azóta annyit fejlődtek, hogy a szegénységi küszöbük az EU-hoz képest 60 százalék fölé ugrott. A szlovákok is sokat fejlődtek a vizsgált időszakban: a fenti arányt nézve 2005-ben még 40 százalék alatt jártak, ez ma már a 60 százalékot közelíti.



Rovatok