Index Vakbarát Hírportál

Ha nem lenne hatósági ár, a magyarok többsége kevesebbet autózna

2022.10.19. 16:43
A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített 2022 augusztusában a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség köréből kiválasztott 1000 fős reprezentatív mintán az az üzemanyagársapkáról, az üzemanyagellátás bizonytalanságairól, valamint a tankolási szokások ezzel összefüggő változásairól.

A 18-64 év közötti magyarok 70 százaléka él olyan háztartásban, ahol van autó. A kérdezettek 68 százalékának saját tulajdonú, 2 százalékának pedig céges autója van a háztartásban, ugyancsak 2 százalék azok aránya, ahol céges és saját tulajdonú autóval is rendelkeznek.

A kutatás az Index és a KutatóCentrum együttműködéséből született, az adatfelvétel 2022 augusztusában zajlott.

Az aktív korú magyarok 30 százalékának nincs a háztartásában autó. A csak nyolc osztályos végzettséggel rendelkezők körében már kétharmaduknak nincs autója.

Az autóval rendelkező aktív korú magyarok csaknem háromnegyedének (73%) benzines autója van, a dízel autók aránya 22%, az elektromos és hibrid hajtásláncú autóé mindössze 2-2 százalék, a gázüzeműeké pedig 1 százalék.

Azok közül, akiknek van autójuk, 31 százalék mondta azt, hogy mostanában kevesebbet használják az autót, mint korábban, 57 százalék ugyanannyit, 10 százalék pedig egyenesen többet autózik mostanában, mint korábban.

Azok, akik kevesebbet autóznak, mint korábban, a leggyakrabban tömegközlekedéssel (41 százalékuk) és kerékpározással (31 százalékuk) helyettesítik az autót. Nem nagy meglepetés, hogy a tömegközlekedés inkább Budapesten és a nagyvárosokban, míg a kerékpározás inkább a kisvárosokban és a községekben jellemzőbb. Ezen kívül az autóhasználatukat csökkentők 42 százaléka mondta azt is, hogy kisebb távolságokon nem ül autóba, többet gyalogol, mint korábban.

Csak azokat kérdezve, akik maguk intézik az autó tankolását, megtudtuk, hogy az aktív korú magyar autósok 7 százaléka hetente többször tankol, 19 százalékuk hetente egyszer, 41 százalék két-három hetente, 28 százalék havonta egyszer, 4 százalék pedig ennél is ritkábban.

Átlagosan egy 18-64 év közötti magyar autós havonta háromszor látogat el benzinkúthoz.

Arról, hogy a magyar kormány 2021. november 15-tól kezdve 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj árát a magánfelhasználók számára, az aktív korú magyarok 93 százaléka hallott. Azok, akik nem hallottak a „benzinársapkáról” szinte valamennyien olyan háztartásban élnek, ahol nincs autó.

A benzinárstop bevezetése nem változtatta meg jelentősen a tankolási szokásokat.

Az autósok 73 százaléka nagyjából ugyanolyan gyakran tankol, mint a rendelkezés bevezetése előtt, 13 százalékuk gyakrabban, ugyancsak 13 százalék viszont ritkábban tankol, mint korábban. Az egy-egy tankolás alkalmával vásárolt üzemanyag mennyisége sem változott lényegesen: az autósok 80 százaléka saját beszámolója alapján ugyanannyi üzemanyagot vásárol egy-egy tankolás alkalmával, mint a benzinárstop előtti időszakban, 6 százalékuk többet, 14 százalékuk pedig kevesebbet.

A többség kevesebbet autózna, ha nem lenne ársapka

Az autóval rendelkezők 65 százaléka azt mondja, hogy ha piaci áron kellene üzemanyagot vásárolnia, valószínűleg kevesebbet autózna, mint most. Az autósok 30 százaléka viszont nem változtatna autóhasználati szokásain akkor sem, ha piaci árat kellene fizetnie az üzemanyagért.

Azok az autósok, akik piaci ár esetén csökkenteni tervezik autóhasználatukat, legnagyobbrészt tömegközlekedéssel, kerékpározással és gyaloglással gondolják kiváltani az autóhasználatot.

Amennyiben piaci áron kellene üzemanyagot vásárolni, venne-e igénybe valamilyen alternatív közlekedési eszközt az autó kiváltásának céljából?

Többször vennék igénybe tömegközlekedési eszközöket 38%
Többet közlekednék kerékpárral 30%
Többet közlekednék rollerrel vagy elektromos rollerrel 5%
Saját autó használata helyett többet taxiznék 1%
Valamilyen közösségi autóhasználati lehetőséget / car sharing megoldást vennék igénybe 5%
Többet gyalogolnék 23%

Az autósok 43 százaléka tapasztalta, hogy szeretett volna tankolni, de üzemanyaghiány miatt a felkeresett kútnál erre nem volt lehetősége, 34 százalék pedig találkozott azzal a jelenséggel, hogy csak kevesebbet tudott tankolni a kútnál, mint amennyit szeretett volna. Az autósok 26 százaléka mindkét zavaró tényezővel találkozott már.

A kutatás az Index és a KutatóCentrum együttműködéséből született, az adatfelvétel 2022 augusztusában zajlott.



Rovatok