Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet „edinburgh-i herceg” rózsákat ültetett Fülöp 100. születésnapján

2021. június 10., csütörtök 11:07

A királynő újonnan nemesített rózsafajtával emlékezik meg néhai férjéről.

Ma ünnepelné 100. születésnapját II. Erzsébet néhai „ereje és támasza”. Fülöp herceg idén áprilisban, 99 évesen hunyt el, temetését az Index percről percre követte. A királyi családban egyébként az edinburgh-i herceg halálát követően sem tért vissza a béke, jelenleg a kis Lilibet Diana érkezésének jegyében sikerült fegyverszünetet kötni.

Erzsébet királyné azonban nem feledi szeretett férjét, és bár már nem lehet mellette, mindenki számára biztossá tette, hogy ez a nap az övé. Különleges, újonnan nemesített rózsákat ültetett a tiszteletére a windsori kastély keleti teraszának kertjében. Az edinburgh-i herceg névre keresztelt rózsapalántákat Keith Weedtől kapta, akinek a vezetékneve magyarul füvet/gyomot jelent egyébként.

Ez az Edinburgh hercegének nevezett rózsa, amely Fülöp születésének századik évfordulójának állít emléket. Egy emlékrózsa azokért a csodálatos dolgokért, amelyeket életében tett, és amelyekre mindenkinek emlékeznie kell

– mondta Weed II. Erzsébetnek, hozzátéve, hogy a hideg tavasz miatt a virág még nem tündököl teljes pompájában, de mutatott neki egy képet arról, hogyan fog majd kinézni. A királynő csodálatosnak nevezte a növényt – írja a Daily Mail.

Mindeközben egyébként Harry hercegék a BBC-vel kaptak hajba, miután a médium azt írta, nem kértek engedélyt II. Erzsébettől, hogy róla nevezhessék el a kislányukat. A sussexi herceg szerint ez az információ hamis és rágalmazó, így perrel fenyegetőznek – írta meg a Deadline.

(Borítókép: Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő 2007. november 18-án. Fotó: Tim Graham / Getty Images Hungary)

Rovatok