Index Vakbarát Hírportál

Tanúhegyek között kóstolhat toszkán vöröset

2021. július 25., vasárnap 10:42

A 2HA Szőlőbirtok és Pincészetet újra lehetne keresztelni, hiszen már négy hektáron termeszt itt szőlőt Török Csaba, a toszkán vörösborok nagykövete. A MOL Nagyon Balaton és az Index sorozatának új részében Hegymagasra látogattunk.

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

Ha a hegymagasi 2HA kapuja nyitva, akkor Török Csaba valószínűleg otthon van, és éppen valahol a szőlőben vagy a teraszon tevékenykedik. Nyitvatartás nincs, csak bejelentkezés, de ha az arra járónak szerencséje van, olyan borkóstolót kap a tanúhegyek és a Balaton alkotta díszletek között, hogy azt soha nem felejti el.

A 2HA egyszemélyes, szenvedélyes vállalkozás, amelynek mozgatórugója a kísérletezés és a nem titkolt öntörvényűség. A tulajdonos-borász inkább a fejlődésben hisz, mint a konvenciókban, a tanulás mellett fontos számára a folyamatos újratervezés is.

Talán nem véletlen, hogy nála talált otthonra a Toszkánából ismert szőlőfajta, a Sangiovese is, és az sem, hogy mostanában olajfákat telepít, hogy hamarosan olívaolajat is sajtolhasson.

A névadó 2 hektárból mára 4 lett, pedig Török Csaba eredetileg nem is borászatot szeretett volna, csak lovakat tartani a Balaton-felvidéken. De a déli lejtők szőlőért és borért kiáltottak, Török Csaba pedig fejet hajtott. Nem volt ez olyan nehéz, hiszen a borok iránti rajongás már adott volt, elsősorban a toszkán vörösborok izgatták.

Ha teheti, ma is évente többször megfordul arrafelé, van, hogy csak elugrik egy napra megnézni, hol tart ott éppen a szőlő.

Rovatok