Index Vakbarát Hírportál

Épphogy meggyújtotta az olimpiai lángot, csomagolhat is Oszaka Naomi

2021. július 27., kedd 10:56

Marketa Vondrousova. A mai napig hihettük azt, hogy nem kell megjegyezni ezt a nevet, ám úgy tűnik, mégis. A japánok első számú és legnépszerűbb sportolója, Oszaka Naomi, aki egyébként az ötkarikás játékokon meggyújtotta az olimpiai lángot, a cseh Markéta Vondrousova ellen játszott ma, vagyis kedden a női tenisztorna nyolcaddöntőjében. 

HATALMAS MEGLEPETÉSRE 28 PERC ALATT 6:1-RE ELVESZÍTETTE AZ ELSŐ SZETTET, A MÁSODIKBAN PEDIG HIÁBA VOLT A JÁTSZMA ELEJÉN BRÉKELŐNYBEN, 6:4-RE OTT IS ALULMARADT, ÍGY KÉT SZETTBEN BÚCSÚZOTT A TOVÁBBI KÜZDELMEKTŐL.

A kiváltó okok egyelőre nem ismertek, de a vereségben talán közrejátszhatott az is, hogy az eső miatt csak fedett pályán lehetett mérkőzéseket rendezni Tokióban. Oszaka egyelőre nem szólalt meg nyilvánosan, a médiának nem indokolta váratlan szereplését.

A vereség óriási megdöbbenést keltett, mivel a legnagyobb teniszcsillagról, a legjobban kereső női sportolóról beszélünk, aki különc magatartása miatt egyre többet hallat magáról a médiában is.

Oszaka Naomi noha az Egyesült Államokban nőtt fel, japán állampolgárként úgy döntött, a szigetországot képviseli az idei ötkarikás játékokon. Hogy mentálisan a topon legyen, a wimbledoni teniszbajnokságot is kihagyta, ellenben elvállta magazinok címlapfotózását.

A Japánban született Oszaka Naomi azt követően lett a teniszvilág különce, miután májusban az első forduló után visszalépett a Roland Garrostól. Ennek oka, hogy vitába keveredett a szervezőkkel, nem volt hajlandó részt venni ugyanis a sajtótájékoztatón, annak ellenére sem, hogy az kötelező minden sportoló számára, nem pedig szabadon választott. Mentális egészségét védte, a sajtótájékoztatón elhangzó kérdésekről, mert azt állítja, azok rettenetesen megterhelik őt lelkileg. 

A világ legjobban fizetett női sportolója bonyolult lélek, megértését segítheti a Netflix által most sugárzott minisorozat, amely a teniszcsillag kulturális gyökereit, sokrétű identitását, lelki vívódásait tárja fel, illetve azt, hogyan igyekszik a sportoló megtalálni a rá nehezedő nyomás ellenére a saját útját és hangját.

Ami biztos: Oszakának, az ötkarikás játékok legfényesebben ragyogó csillagának ezen az olimpián csupán annyi jutott, hogy meggyújtsa a lángot. Számára véget értek a játékok. Ráadásul az olimpiaszervezők kérése ismert a sportolók előtt – akinek nincs dolga a játékokon, mielőbb hagyja el a helyszínt, úgyhogy Oszaka Naomi lassan csomagolhat.

(Borítókép: Naomi Osaka. Fotó: Mike Segar / Reuters)

Rovatok