Index Vakbarát Hírportál

Benkő László-idézettel avatnak emlékművet Tatán

2021. szeptember 28., kedd 14:29

Az Omega-alapító Benkő László egyik idézete kerül arra az emlékműre, amelyet október 1-jén avatnak fel a vizek városában, Tatán. Novemberben egy emlékpadot is elhelyeznek a Szabadtéri Színpadnál, rajta egy emléktáblával, amely a legendás zenész Tatához való kötődését hirdeti.

Benkő László hosszas betegeskedés után tavaly novemberben hunyt el. Az Omega Kossuth- és Liszt-díjas billentyűs-zeneszerzőjét a járványhelyzet miatt szűk családi körben helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben, 2020. december 2-án. A szertartáson a pályatársak és művészek közül Frenreisz Károly, Lukács Sándor és Debreczeni Ferenc, az Omega dobosa mondott beszédet. A zenész évekkel ezelőtt egy fát ültetett el otthona közelében – miután a temetésen nem tudtak ott lenni, a rajongók ezen a helyen emlékeztek meg Benkő Lászlóról, gyertyákat, mécseseket gyújtva.

A zenekar friss közleménye szerint hamarosan emléket állítanak a legendás művésznek Tatán: október 1-jén emlékművet avatnak, amelyre egy idézet kerül majd Benkő Lászlótól, nem sokkal ezután pedig emlékpadot is elhelyeznek a Szabadtéri Színpadnál, amely egy táblával Benkő László Tatához való kötődését hirdeti. 

„Tatán negyven éve rendezték meg a híres-hírhedt rocktanácskozást, ahol a hatalom megpróbálta megregulázni a lázadó rockszakmát, kevés sikerrel. Az eseményről számtalan tudósítás és film készült. A vizek városában, Tatán 2021. október 1-jén 15.30-kor a Vértesszőlősi úton egy emlékművet fognak avatni, rajta a rockszakma minden idők egyik leghitelesebb emberének az idézetével, akinek a neve egyet jelentett a hiteles rockzenével. Tekintélye volt mindenki előtt, legyen az akármilyen merev gondolkodású pártfunkcionárius, ORI-vezető, lemezgyári kiadó, miniszter vagy újságíró. Zenésztársai tisztelték és szerették, hiszen letiltott bandáknak járta ki a világot jelentő koncertezés lehetőségét. A rajongók egyenesen imádták, mindenkihez volt egy kedves szava.

Egy zenei ikon idézete fog felkerülni erre az emléktáblára: Benkő Lászlótól.

Novemberben a tatai Szabadtéri Színpadon, egy emblematikus helyen egy rajongó adományaként Benkő László-emlékpad kerül kihelyezésre, rajta egy táblával, amely hirdeti az Omega-alapító tagjának kötődését a vizek városához”

– olvasható az Omega bejegyzésében. 

Rovatok