Index Vakbarát Hírportál

Ókovács Szilveszter: Egy másik rockikon is élet-halál között van a Covid miatt

2021. november 19., péntek 06:41

Csütörtök este a koronavírus elleni oltás is szóba került a Hír TV-n futó Vezércikk című műsorban, erről Ókovács Szilveszterrel, Bencsik Andrással és Mráz Ágoston Sámuellel beszélgetett M. Kovács Róbert. A pedagógusok átoltottságából kiindulva a Magyar Állami Operaház helyzete is porondra került, az intézmény főigazgatója pedig elárulta, tudomása szerint nemcsak Kóbor János, hanem egy másik rockikon is súlyos állapotban van a fertőzés miatt.

„A PDSZ belső felmérést végzett a pedagógusok átoltottságáról: szerda reggelig 217 intézmény adatai alapján 8732 tanügyi dolgozót köteleztek oltásra, és csaknem 19 százalékuk – 1637 személy – nem vállalja az oltást. Nagy Erzsébet, a szakszervezet választmányi tagja szerint óriási problémát jelentene, ha nem foglalkoztathatnák az oltatlan pedagógusokat: példaként említett egy 490 fős szakképző intézményt, ahol 50 személy nem szeretné beoltatni magát, így bizonytalanná válna az iskola működtetése” – ez a hír is előkerült a Vezércikk csütörtöki adásában, amire a meghívott vendégek közül elsősorban Bencsik András és Ókovács Szilveszter az oltás fontosságát hangsúlyozva és magyarázva reagált. (Az Indexen itt írtunk részletesen a szóban forgó témáról.)

Bencsik András szerint a pedagógusokkal ugyanaz a helyzet, mint az egészségügyi dolgozókkal: be kell őket oltatni, mert veszélyeztetik a rájuk bízott emberek életét. A kiskorú gyermekeket nem lehet beoltani, s bár viszonylag jól vészelik át a betegséget, az újságíró rámutatott, hogy kisgyermekek is haltak meg már koronavírus miatt. 

Nekem az a szilárd véleményem, hogy az a pedagógus, amelyik nem hajlandó a rábízott gyerek egészségét, tehát nem kezeli alázattal ezt a helyzetet, hogy rá van bízva harminc gyerek, és felel az ő egészségükért, ha fontosabb a saját rögeszméje, az kotródjon el a pályáról. Nem való tanárnak

– jelentette ki, hozzátéve: „Itt nincs emberi jog. Vagyis van emberi jog, annak a húsz kisgyereknek a joga meg a családjaik joga sokkal többet ér.” Bencsik szerint nincs olyan, hogy egy tanár azt mondja, nem oltatja be magát. 

Ez a vírusfenyegetés, ez egy valós fenyegetés, emberek halnak meg. Itt nem lehet hülyéskedni, nincs önmegvalósítás. Itt a gyerekek számára világossá kell tenni azt a példát, hogy gyerekek, a veszély ellen védekezni kell. Ha azt tanítod, hogy nem kell védekezni, akkor nem vagy alkalmas. Menj el!

Ókovács Szilveszter ezután a Magyar Állami Operaház helyzetét felhozva próbálta elmagyarázni, hogy az ő helyzetük is hasonlóan bonyolult – tőlük is ki fognak esni emberek azért, mert lelkiismereti okból nem oltatják be magukat, vagy mert tulajdonképpen ezeket a szereket nem tesztelték éveken keresztül. 

„BIZTOS VANNAK KOCKÁZATOK, MINDIG VANNAK KOCKÁZATOK, DE SZERINTEM ITT MÉRLEGELNI KELL”

– mondta a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki szerint figyelembe kell venni annak a kockázatát, hogy ha az egészségügyi rendszert túlterhelik, a programozott műtéteket nem lehet majd végrehajtani, és tényleg sokkal többen halnak meg – hiszen bizonyos halálesetszám nyilván lesz. Azoknak a kollégáinak, akik nem akarják beoltatni magukat, az alábbiakat válaszolta:

Nem tudtam mást írni nekik, csak azt, ha számodra az Opera nem elég fontos, akkor engem hiába kérsz, van egy törvény, van egy jogszabály, nekem te nem lehetsz annál fontosabb, mint amennyire neked nem fontos az Opera. Mérlegelni kell, igenis, ezek fontosak, mi is nézőkkel találkozunk, ugyanúgy a tanárok a gyerekek révén az egész társadalmat tulajdonképpen behálózzák, muszáj az oltást megtenni. Félre kell most tenni azt, amit egyébként jogosan hangoztathatsz máshol.

Ennél a pontnál szólt közbe Bencsik András, Kóbor Jánost megemlítve, aki a hírek szerint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán fekszik. 

Azok közé tartozom, akik tényleg szó szerint imádkoznak Kóbor János életéért, mert Kóbor János, Kóbor Mecky, az Omega énekese nem volt híve, ő úgy gondolta, az immunrendszere elég erős. Elkapta. És most küzd az életéért. Imádkozom, hogy túlélje, azért, mert egy klassz ember, és neki joga volt azt mondani, hogy nem, de életveszélyben forog

– mondta az újságíró, akit az alábbiakkal szakított félbe Ókovács Szilveszter:

ugyanígy van egy másik, ugyanilyen korú rockikon. Még nem ment ki a neve, és én sem fogom elmondani. Ugyanilyen esetben van, nem oltatta be magát, élet és halál között…

Bencsik András ezután Pataky Attilát is megemlítette, aki szintén elkapta a koronavírust még azelőtt, hogy felvette volna a vakcinát.

Attila nagyon megszenvedte, és utána kiállt és elmondta, hogy gyerekek, ez nem tréfa, ez szörnyű. Nem jó dolog szembenézni a halállal. Ezt üzennénk ezeknek a pedagógusoknak, hogy azon túl, hogy a saját életét kockáztatja, ne tegye kockára – és beleértem az óvónőket is –, ne tegye kockára más ember életét. 

A beszélgetést itt nézheti vissza (13:45-től kerül szóba az oltakozás):

Rovatok