Index Vakbarát Hírportál

A királyi család támadásba lendült a BBC ellen

2021. november 24., szerda 16:37

Nagyon felháborodott a brit királyi család amiatt a BBC-n sugárzott film miatt, amelyben – szerintük – hamis dolgokat terjesztenek róluk. Az ügy most már odáig fajult, hogy feljelentéssel fenyegetik a csatornát, valamint Vilmos herceg és Katalin hercegné megtiltotta, hogy közvetítsék  karácsonyi nagy jótékonysági koncertjüket

A család kedden lendült támadásba, miután a BBC-n hétfő esete közvetítették egy kétrészes dokumentumfilm első részét Vilmos és Harry hercegről. A királyi család szerint a The Princess and the Press (magyarul: A hercegek és a sajtó) címet viselő filmben – amelyben Vilmos és Harry herceg konfliktusát mutatják be – a királyi család szerint túlzó és megalapozatlan állítások hangzanak el. 

A királynő, Károly herceg és Kamilla hercegné, valamint Vilmos herceg és Katalin hercegné hivatalai (név szerint a Buckingham-palota, a Kensington-palota és a Clarence-ház) közösen adott ki közleményt a filmre reagálva, amelyben azt írták: „A szabad, felelős és nyílt sajtó elengedhetetlen feltétele egy egészséges demokráciának. Gyakran azonban túlzó és megalapozatlan állításokat mutatnak be tényként a médiában, és csalódást okoz, ha ezeknek bárki – beleértve a BBC-t – hitelt ad.” A királyi család ezenkívül arra is figyelmeztette a tévécsatorna vezetőit, hogy

a műsor miatt panaszt tesznek a brit médiát szabályozó kormányszervnél (Office of Communications – Ofcom) is.

Ezt követően szerdán Vilmos herceg és Katalin hercegné bejelentette, hogy a BBC nem közvetítheti karácsonyi jótékonysági koncertjüket sem a botrány miatt. Ez azért meglepő, mert a királyi család eseményeit eddig elsősorban a közszolgálati csatorna közvetíthette, és ennél a koncertnél is úgy tervezték, hogy a BBC1-en fogják sugározni. Helyettük azonban most a BBC egyik legnagyobb riválisa, az ITV kapta meg a közvetítés jogát. 

Egy, a Sunnak nyilatkozó, a médiában dolgozó forrás szerint ez komoly előrelépést jelenthet hosszú távon a csatornának. Hozzátette: az ITV-nél nagyon meglepődtek, de nagyon örültek is az exkluzív ajánlatnak. – Ez csodálatos karácsonyi koncert lesz, ami aranyat ér nekik – mondták. 

Az még a közleményük után sem teljesen egyértelmű, hogy pontosan milyen állításokat kifogásolt a műsorban a királyi család. Ugyanakkor bennfentes források szerint elsősorban az a problémájuk, hogy az adásról és az abban elhangzó állításokról a BBC nem értesítette előzetesen a királyi családot, valamint nem kérték fel őket arra, hogy ismertessék az álláspontjukat – miközben Meghan Markle ügyvédje megjelent a filmben, és megvédte a másik oldalt. 

Vagyis a királyiak szerint a film egyoldalúan Harry és Meghan nézőpontját közvetíti, emiatt is érkezhetett most ennyire erős válaszreakció. 

Meghannak egyértelműen elmondták, hogy mi lesz a filmben, és meghívták az ügyvédjét, hogy megvédje a jó hírnevét. Az egész dokumentumfilm olyan, mintha kizárólag Harry és Meghan szólalna meg benne

– nyilatkozta erről a Sunnak a királyi család egyik bennfentese. Kifejtette, hogy szerintük minden úgy jelenik meg a filmben, ahogyan Harryék értelmezték az eseményeket, vagyis „a brit média rasszista volt, és célkeresztbe vette Meghant, aki ellen Vilmos herceg és csapata már a kezdetektől fogva áskálódott”.

A dokumentumfilm egyszerűen Harry herceg oldalára állt

– értékelte a bennfentes. 

Mindeközben a film második részét még le sem vetítették, majd csak jövő hétfőn jelenik meg a BBC-n. A beharangozó szerint biztosan szó lesz benne Meghan Markle ügyeiről. Az ügyvédje tagadni fogja benne azokat a vádakat, amelyek szerint Markle zaklatta a királyi palota munkatársait.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a BBC-nek lesz még egy másik, négyrészes podcastműsora is a királyi családról Meghan, Harry és a média címmel. Ezzel kapcsolatban a királyi család forrásai ugyancsak megerősítették, hogy nem kaptak semmiféle megkeresést vagy értesítést arról, mi fog elhangzani róluk. 

(via Sun

Rovatok