Index Vakbarát Hírportál

Gyászba borultak a közösségi oldalak: Kóbor Jánostól búcsúzik az ország

2021. december 6., hétfő 14:07

Elárasztották a megemlékező posztok a közösségi oldalakat: Karácsony Gergely, Orbán Viktor, Bródy János, Hobo, Demjén Ferenc, Koncz Zsuzsa, a Tankcsapda és a Republic zenekar is a Facebookon búcsúzik az Omega együttes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas frontemberétől.

Az Index is megírta a szomorú hírt: rövid betegség után 78 éves korában elhunyt az Omega alapító-frontembere. Kóbor János néhány héttel ezelőtt került kórházba, állapotáról a család kérésére nem közölt információkat a zenekar. A legendás énekes távozásáról ma délelőtt tájékoztatták a nyilvánosságot az együttes Facebook-oldalán.

Kóbor János halálhíre az egész országot megrázta, a közösségi felületeket egy szempillantás alatt elárasztották a búcsúzó bejegyzések. Ismert emberek, zenészek, politikusok gyászolják a nagyszerű énekest. Ae Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

A zenészek közül a Tankcsapda tagjai egy közös képpel emlékeztek meg Meckyről. 

"Életfogytig rock and roll..." Nyugodj békében, Kóbor Mecky! R.I.P.

– írták a fotóhoz, amelyen Kóbor János mellett Lukács László és Fejes Tamás látható.

„Isten Veled Mecky!

Végén a tört varázslat, egy mozdulat

Le a színpadról újra a földre

Újságok foltja fénylik, minden kihalt

Ez az este elmúlt örökre

A világon annyi ember él

S én fáradtabb vagyok mindenkinél

Nézem egy gyűrt fotónkat, a földön hever

Aztán felkapja lágyan a szél....

Kóbor János ( 1943-2021 )” – olvasható a Republic zenekar oldalán.

Bródy János az Ezüst eső című Omega-dallal búcsúzott.

Földes László, Hobo hosszú bejegyzésben emlékezett meg Kóbor Jánosról, amelynek a Búcsúztató címet adta. Felidézte, mennyi irtózatos csapást mért a sors az utóbbi években az Omega zenekarra, így sajnos nem teljesülhet be Mecky és a magyar közönség közös vágya sem, a 60. születésnapi koncertjük.

Tulajdonképpen mindvégig, a hatvanas évek óta a legnépszerűbb magyar zenekar volt, talán az egyetlen amelyik a nyugati világban is sikereket ért el. Munkásságuk utánozhatatlan és meghatározó volt a magyar rockzenében 

– emlékeztetett, hozzátéve: az együttest 59 éven át Kóbor János vitte a hátán, az ő előadói stílusa, megjelenése és zenei érzékenysége dominálta a zenekar pályáját. Hobo megismerkedésük történetével folytatta, méltatva Mecky emberi hozzáállását. 

Végezetül vagy 40 évet ugorva elmondanám, hogy idén augusztusban Mecky felénekelte a megjelenés előtt álló „Térdig a szarban, fülig a szeretetben” lemezem záródalának, a „Középeurópai hobo blues II.” -nek egyik versszakát és arra is felkértem, hogy a 2022 február 13-i Aréna-koncertemen lépjen fel velem. A veszteség felmérhetetlen. Egy káprázatos előadó, zenei vezető és egy végtelenül közvetlen, tisztalelkű, mindenkivel barátságos és segítőkész ember hagyott itt minket. Összeszorított szájjal, lesütött szemmel és dübörgő szívvel kívánom, hogy legyen neki könnyű a föld.

Presser Gábor az Index megkeresésére elmondta, azt gondolta, ha valaki le tudja győzni ezt a betegséget, az Kóbor János lesz. Nagyon szomorú és kicsit haragszik is rá, mert ha komolyan vette volna a járványt, ma is élhetne. Presser Gábor később a közösségi oldalán búcsúzott az Omega énekesétől.

Vajon mi van a papíron? Az biztos, hogy dalszöveg, valami kézzel írott. Az írógéppapírnál kicsit kisebbnek látszik. Biztos, hogy stúdióban vagyunk, azt sejtem, a "Tízezer lépés" lemez felvételei idején készülhetett a fotó. Nincs a képen semmi rossz, két ember dolgozik. De ha ránézek, elfog a szomorúság. Melyik dal lehet? Már nem tudjuk meg soha. Jaj, Mecky 

– írta a bejegyzésében.

Demjén Ferenc egy olyan fotóval emlékezett meg az Omega frontemberéről, amely 2019.12.30-án az Arénában készült. 

Láthatsz, hogyha tengert úszunk át

Felhőkről lábat lógatunk

Ezek mi vagyunk a szabadság vándorai

Tudtuk, hogy nagy a baj, de az ember szeretne hinni a csodában... Csodák meg nem nagyon vannak...... és a szavak is hiányoznak ilyenkor. Együtt kezdtük a pályát a Műegyetem Szentháromság téri hajdani koleszának a színpadán. Te csodált egyetemista voltál, én kis gimis. A zongoránál Benkő Laci, a dobnál Laux Józsi. Végtelen szomorúság nekem és mindnyájunknak, hogy te is elmentél, hogy az Omega immár az égi mezőkön koncertezhet csak. Mecky, drága, jó utat! Hiányozni fogsz 

– írta közösségi oldalán Koncz Zsuzsa.

Vujity Tvrtko az Omega A keresztút vége című dalát idézve búcsúzott.

Isten Veled, LEGENDA.

Kóbor János 1943-2021

“Felgyúlnak a lángok, az út fényárban áll

Új hangokra ébred, ki vígaszra és megváltásra vár

Ragyog az égbolt, és feloldódik az éj

Árad a szeretet, átölel és elringat a fény -- ne félj...

”(Omega, A kereszt-út vége)

Számtalan politikus is megemlékezett a zenészlegendáról. 

„Ma meghalt a magyar rockzene egyik legnagyobb alakja, az Omega frontembere, Budapest díszpolgára, elment Kóbor János. Képtelenség lenne felsorolni, mit adott Kóbor és az Omega a kultúránknak, mekkora hatása voltak a dalai generációk életére és Magyarország egészére, sőt messze a határokon túl is. Benkő László, Mihály Tamás, Laux József és Somló Tamás után Mecky is Gammapolis színpadán zenél tovább. Isten nyugosztalja! #Budapest”

– írta Karácsony Gergely, hozzátéve:

Emlékére a Városligeti Műjégpályán ma délutántól az Omega dalai fognak szólni.

Isten veled! 

– írta Orbán Viktor a fotó mellé, amit megosztott a közösségi oldalán.

Döbbenetes hír! Rövid időn belül Benkő László és Mihály Tamás ment el, majd most Mecky, azaz Kóbor János is. Az "égi zenekarhoz" újabb tag csatlakozik. Maradnak a dalok, emlékek, nem felejtünk! Nyugodj békében, Mecky 

– írta Varga Mihály a megosztott fotó mellé, amelyen az Omega tagjaival látható. 

(Borítókép: Kóbor János az Omega Oratórium című zenei produkcióján a debreceni református Nagytemplomban 2013. december 23-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok