Index Vakbarát Hírportál

Negyven tevét zártak ki egy szépségversenyről, mert botoxoltattak

2021. december 11., szombat 12:07

Gondolta volna, hogy akár 66 millió dollárt is lehet nyerni egy csinos tevével? A Szaúd-Arábiában, az Abdul-Aziz szaúdi királyról elnevezett, negyvennapos tevefesztiválon évek óta ez a szokás, ennek fényében nem is meglepő, hogy a patások gazdijai gyakran megpróbálnak csalni.

Az idei versenyen több mint negyven tevét voltak kénytelenek diszkvalifikálni a szervezők, miután kiderült, hogy az állatokat botoxszal és egyéb más, kevéssé humánus beavatkozással igyekeztek megnyerőbbé tenni a zsűri előtt.

Milyen egy igazán snájdig teve?

A BBC információi szerint a kritikusok szemében a hosszú, lógó ajkak, a nagy orr és a formás púp tartozik a legfontosabb tulajdonságok közé. Mint kiderült, ezen tulajdonságokat lehet manipulálni,  több trükköt is kifejlesztettek már a csalók az évek alatt.

Egyfelől botoxot fecskendeznek a patások ajkába, orrába, állkapcsába és a fejük egyéb, szépíteni kívánt részeibe. Ezenkívül kollagénnel töltik fel az ajkaikat és növelik az orrméretüket, az izmaik felturbózásához pedig különböző hormonokkal is megtömhetik őket. Némelyik csaló még attól sem riad vissza, hogy a véráramlást korlátozva gumiszalagokkal növelje állatainak bizonyos testrészeit.

Az említett tevefesztiválon egyébként nagyon szigorúan ellenőrzik a versenyző példányokat. A napokban például először egy terembe vezették az állatokat, ahol szakemberek vizsgálták meg a külső megjelenésüket és mozgásukat. Ezután a fejüket, nyakukat és a törzsüket is röntgen- és 3D-s ultrahangos készülékekkel világították át, majd mintákat vettek tőlük genetikai elemzéshez és egyéb vizsgálatokhoz.

Az említett eljárásokkal könnyedén kiszúrták a plasztik-tevéket, és mint ahogyan a BBC írja, komoly büntetésre számíthatnak azok a tevetulajdonosok, akikre rábizonyítják a csalást.

Bármely állatot kozmetikai eljárásnak alávetni, a fülmetszéstől kezdve a karomtalanításon és szarvtalanításon át a töltőinjekciókig, rettenetesen kegyetlen, és az ilyen taktikát alkalmazó emberekről ez rendkívül ocsmány képet is fest

– mondta Jason Baker, a Peta Asia állatvédő szervezet alelnöke.

(Borítókép: Tevék a 2020-as King Abdulaziz fesztiválon. Fotó:  FAYEZ NURELDINE / AFP)

Rovatok