Index Vakbarát Hírportál

Katalin hercegné az első, aki átveszi Harry herceg feladatát

2022. február 2., szerda 13:43

Harry hercegnek és Meghan Markle-nek különböző kötelezettségeknek kellett eleget tenniük, amíg a királyi család szerves tagjai voltak, ám távozásukkal már mentesültek ezek alól. A királyi családból elsőként most Katalin hercegné veszi át a védnökséget az egyik szervezet felett, amit korábban Harry herceg látott el.

Meghan Markle és Harry herceg még 2020 januárjában mondtak búcsút azoknak a kötelezettségeknek, amelyek amiatt terhelték őket, mert a királyi család tagjai. A pár az Egyesült Államokba költözött, majd ugyanezen év őszén meg is alapították saját nonprofit szervezetüket, az Archewellt. Vannak azonban olyan szervezetek, amelyeket akkor támogattak, amikor még a királyi család kötelékében töltöttek be fontos szerepeket. Az egyik feletti védnökséget a királyi családból elsőként most Katalin hercegné veszi át.

Szerdán ugyanis bejelentették, hogy a hercegné lesz a Rugby Football League és a Rugby Football Union támogatója, amely szerepet korábban a sógora, Harry herceg töltött be. Cambridge hercegének és hercegnéjének hivatalos Twitter-oldalán meg is jelent egy videó, amelyben maga Katalin hercegné is mezbe bújt. 

A bejegyzésből kiderül, a hercegné izgatottan várja, hogy két olyan szervezetet támogasson, amelyek elkötelezettek azzal kapcsolatban, hogy a sport összehozhatja a közösségeket és elősegítheti az egyének kivirágzását. 

Ralph Rimmer, a Rugby Football League vezérigazgatója elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy Cambridge hercegnőjét nevezték ki a Rugby Football League királyi patrónusává. 

Alig várjuk, hogy az elkövetkező években együtt dolgozhassunk a hercegnővel, és tudom, hogy mindenki szívesen látja őt a Rugby League családban

– nyilatkozta Rimmer, akivel a Rugby Football Union vezérigazgatója, Bill Sweeney is egyet tudott érteni. Hozzátette, a céljuk az, hogy több emberrel megismertessék a sportágat.

Nem áll messze tőle a sport

A hercegné nagyon érdeklődik a sport iránt, mivel fiatal kora óta teniszezik és jégkorongozik, ahogy a rögbiben is otthon van. Még meccseket is nézett családjával jóval azelőtt, hogy 2011-ben hozzáment volna Vilmos herceghez. Így – mondhatni – nem is találhattak volna nála tökéletesebb jelöltet a királyi családban. Már csak azért sem új számára ez a feladat, mivel már két egyéb sportszervezetet is támogat, az All England Lawn Tennist és a Croquet Clubot.

Katalin hercegné törzsvendége a wimbledoni tenisztornának, ám azt igen kevesen tudták róla, hogy a rögbit is szereti. Anglia egyébként február 26-án fog játszani Wales ellen, a meccsen pedig Vilmos herceg és Katalin hercegné is ott lesz, hogy szurkoljanak a csapatnak.

Harry hercegé volt a poszt

A herceg maga vette át a védnökséget II. Erzsébet királynőtől 2016-ban. Előtte 2010-től a szervezet alelnöke volt, és az angol csapat elkötelezett nagyköveteként tekintettek rá. Évekkel ezelőtt még egy 25 órán át tartó vad buliba is belecsöppent a világbajnokságot éppen elvesztő csapattal. Ám Meghan Markle-lel közös döntésük, miszerint lemondanak királyi kötelezettségeikről, nemcsak a herceg katonai kinevezéseitől való megfosztását foglalta magában, hanem azoknak a szervezeteknek a támogatásáról is le kellett mondaniuk, amik addig a védnökségük alá tartoztak.

Eddig a pillanatig pedig egy ilyen szervezet sem került át a királyi család egyik másik tagjának hatáskörébe, minden bizonnyal amiatt, mert a királynő tartott attól, hogy Harry herceg esetleg rossz néven venné ezt a döntését. Egyes források szerint pedig a királynő most kezdheti el szétosztani azokat a szervezeteket, amelyek eddig Harry herceg és Meghan Markle oltalma alá tartoztak. Mint például Harry részéről a Queens Commonwealth Trust és a London Marathon Charitable Trust elnöksége, illetve Meghan Markle részéről a Royal National Theatre, az Association of Commonwealth Universities, illetve a Queens Commonwealth Trust alelnöksége. 

(Via DailyMail)

Rovatok