Index Vakbarát Hírportál

Arnold Schwarzenegger: Gondolatban az ukránokkal vagyok

2022. február 25., péntek 11:06

A színészt többen is felkérték, hogy szólaljon meg az orosz–ukrán helyzettel kapcsolatban, de úgy döntött, nem ad interjút, mert elvenné a fókuszt a helyszínen zajló eseményekről.

Csütörtökön hajnalban az orosz hadsereg lerohanta Ukrajnát. Első körben rakétákkal lőttek több ukránt várost. Kijev mellett találat érte az ukrán fegyvergyártás központját, Harkovot, amelyet már körbezártak, a déli Herszont, de még a nyugati Ivano-Frankivszkot is. Az orosz hadsereg ukrán repülőterekre támadt, valamint fegyverraktárakat, laktanyákat, de néhány lakóépületet is eltaláltak. Elfoglalták a csernobili atomerőművet is, délen, Ogyessza mellett, a Fekete-tenger partvidékén is partra szálltak orosz inváziós csapatok. A legfrissebb helyi beszámolók szerint az orosz hadsereg már elérte az ukrán főváros északi részétA helyszínen zajló eseményekről az Index is folyamatosan közvetít.

A háborúba más országok tettlegesen ugyan nem avatkoznak be, de szolidaritást vállalnak az ukránokkal. Egyre több közszereplő is megszólal, ellenezve a vérontást. Arnold Schwarzenegger is a közösségi felületein reagált a történtekre.

A színész azt írja, ugyan többen is megkeresték, hogy interjúban véleményezze az eseményeket, ezeket mind visszautasította, mert úgy gondolja, elterelné a figyelmet a helyszínen zajló eseményekről. Schwarzenegger gondolatban az ukrán emberekkel van, akiknek inspiráló a bátorsága, a tragédia viszont összetörte a szívét.

Nem vagyok politikai szakértő, az elemzéseket meghagyom a nálam okosabbaknak. De tudom, milyen felnőni háború után, egy megszállt országban, ahogy azt is tudom, hogy a háborúban és annak következményeiben senki sem lehet nyertes. A háborúnak megvan a módszere, hogy megtörje a győzteseket a vesztesekkel együtt. Vannak ukrán barátaim és rajongóim, ahogy orosz barátaim és rajongóim is vannak. Annyit elmondhatok, közülük egyik sem akarta ezt a háborút. Remélem, győz a józan ész, és vége lesz ennek a szükségtelen harcnak, mielőtt túl sok ember élete összeomlana

– írta bejegyzésében a színész, hozzátéve:

Addig is Ukrajna népe mellett állok. Osztozom a gyászotokban és a béke reményében. Bátorságotokkal és emberségetekkel inspiráltok ezzel a rémálommal szemben. Az isten áldjon meg benneteket!

 (Borítókép:  Tolga AKMEN / AFP)

 

Rovatok