Index Vakbarát Hírportál

Szovjet kémmel találkozott, titkos ügynökök kopogtattak be Michael Caine Oscar-díjas színészhez

2022. március 11., péntek 17:54

Kellemetlen meglepetés érte az angol színészt, amikor titkos ügynököket talált az ajtaja előtt, akik szerettek volna elbeszélgetni vele, miután tudomásukra jutott, hogy egy volt szovjet kémmel találkozott.

A többek között az Eredet,Szemfényvesztők és a Tenet című filmek színésze, Michael Caine az 1965-ben debütált Az Ipcress-ügyirat című kémfilm miatt került nagy slamasztikába, amikor is londoni lakásában hirtelen megszólalt a csengő, holott nem várt egy vendéget sem. Mint az a későbbiekben kiderült, az egyetlen bűne az volt, hogy a kémfilm forgatásának megkezdése előtt túl mély kutatást végzett, ami nagy bajba sodorta. A kétszeres Oscar-díjas színész ugyanis az ajtónyitás után az MI5 két ügynökével találta szemben magát, akik tudni akarták, miért találkozott egy volt szovjet kémmel nemrég.

Minden kapcsolatát leellenőrizték Londonban, és én is közéjük tartoztam

– mondja Caine egy új, hatrészes sorozatban, amely szintén Az Ipcress-ügyirat nevet kapta. A színész ezzel arra utalt, hogy az ügynökök szemmel tartották a szovjet kémet, akiről úgy sejtették, vaj lehet a füle mögött.

Nagyon ideges lettem a „kapcsolat” szó hallatán. Addigra már elég thrillert olvastam ahhoz, hogy tudjam, ez kémeket jelent

– magyarázza a sorozatban. 

A színésznek végül sikerült meggyőznie az MI5 ügynökeit, hogy csakis azon oknál fogva találkozott Jevgenyij Mihajlovics Ivanovval, azaz Eugene Ivanov kapitánnyal – az akkor 19 éves Christine Keeler orosz szeretőjével, akinek köszönhetően az egykori hadügyminiszter, John Profumo lemondásra kényszerült 1963-ban –, hogy a lehető legpontosabban tudja alakítani Harry Palmer brit kémet a filmvásznon.

Bár Caine kezdetben azt gondolta, nagy bukás lesz a film – amely Len Deighton könyve alapján készült, és egy olyan katonából lett kém történetét meséli el, aki egy brit tudós eltűnésének körülményeit kutatja –, az alkotás várakozáson felül teljesített, óriási siker lett belőle. 

Fogkrémre sem volt pénze

A sorozatban Michael Caine arról is beszámol, hogy az említett filmben kapott szerepe előtt olyan szegény volt, hogy sóval kellett fogat mosnia. 

Azon ügyködtem, hogy a lehető legtovább tudjam hordani az időközben piszkossá vált ingeimet, a lyukas zoknijaimat rejtegettem. Nem engedhettem meg magamnak, hogy fogkrémet, sampont vegyek. Piszkos ágyneműben aludtam, mert nem volt pénzem mosásra sem

 – fejtette ki a színész. 

Az élete akkor változott meg gyökeresen, amikor egy londoni étteremben vacsorázott egy másik színésszel, Terence Stamppel. Nem messze ült tőlük az első kilenc James Bond-film producere, Harry Saltzman, aki felajánlotta neki, hogy üljön az asztalához. A színész ezt a beszélgetést úgy jellemezte, mint ami két perc alatt megváltoztatta az életét. Bár Caine 1958-ban már szerepelt a The Two-Headed Spy, illetve 1964-ben a Zulu című filmekben, ám nem aratott akkora sikert, ekkor még kevesen ismerték a nevét. 

Saltzman és Caine első együttműködése Az Ipcress-ügyirat volt, ám tartottak attól, hogy sikertelen lesz. A rendező Sidney Furie állítólag annyira utálta a forgatókönyvet, hogy az egész stáb előtt gyújtotta fel. Ám a megjelenés után a filmre már úgy hivatkoztak, mint a 60-as évek egy új szakaszára, BAFTA-díjat is nyert. Caine Az Ipcress-ügyiratot követően szerepet kapott az Alfie – Szívtelen szívtipró című filmben, aminek köszönhetően indult csak be igazán a karriere. A 89. életévében járó színész eddigi pályafutása során több mint 150 filmben szerepelt, és 5 millió fontos – jelenlegi árfolyamon 2,2 milliárd forintos – bevételre tett szert. Ám azt soha nem fogja elfelejteni, honnan indult.

Teljesen megrészegített a hirtelen jött jólét, rengeteg inget, lepedőt, törölközőt, zoknit, fogkrémet, sampont és borotválkozás utáni krémet vettem. Egészen addig, amíg szinte mozdulni sem lehetett a fürdőszobámban

– emlékezett vissza a színész, majd így folytatta:

Tizenöt héten át 10 ezer fontot kerestem, ez az én anyagi hátteremet nézve szinte elképzelhetetlen volt

 – nyilatkozta Caine, aki kora ellenére még mindig sok felkérést kap.

(Via Mirror)

(Borítókép: Michael Caine. Fotó:  Justin Tallis / AFP)

Rovatok