Index Vakbarát Hírportál

Húsz évvel ezelőtti sérülés vezethetett Bruce Willis betegségéhez

2022. április 1., péntek 10:28

A színész nemrég jelentette be, hogy felhagy a színészettel, mivel afáziás. A legutóbbi információk szerint azonban egy évekkel ezelőtti sérülés következtében alakulhatott ki nála a betegség.

Nem túlzás kijelenteni, hogy Bruce Willis az akciófilmek koronázatlan királya, ezért is ért minden filmrajongót sokként, amikor bejelentette, visszavonul a filmezéstől. Minderről az afázia tehet, amely a beszéd megértésének vagy produkciójának zavara. Főleg agyvérzés, fejsérülés, tumor vagy fertőzés következtében alakul ki. Azonban a színész korábbi munkatársait egyáltalán nem lepte meg Willis döntése, mivel már a korábbiakban is azt tapasztalták, hogy nincs minden rendben – írja a Sun.

Mint kiderült, a legutóbbi filmnél, amelyben szerepelt, direkt lerövidítették az általa alakított karakter sorait. Az sem volt ritka, hogy a színész csupán egy napot töltött a forgatásokon, mivel próbáltak minél jobban hozzá és a betegségéhez alkalmazkodni. A 2020-as Kódolt kockázat című alkotás forgatásán például véletlenül kétszer is elsütött egy töltetlen fegyvert. Stuart F. Wilson, aki 17 éven át volt a dublőre, így emlékezett vissza:

Láttuk, hogy megváltozott. Néha, amikor beszéltél vele, úgy tűnt, hogy képtelen koncentrálni. Bár akkor azt gondoltuk, hogy ez semmit nem jelent, de mégis azon tűnődtünk, valami más állhat a háttérben.

White Elephant című, alacsony költségvetésű film készítői is hasonlót tapasztaltak, mivel a színész a forgatáson nagyon zavarodottnak tűnt. A stáb két tagjának például ezt mondta:

Tudom, hogy te miért vagy itt, meg te miért vagy itt, de én miért vagyok itt? 

Mások pedig arról számoltak be, hogy Willisnek hallókészüléket is hordania kellett, hogy segítsenek neki, ha nem jutna eszébe a szövege. 

Mike Burns, a 2021-es Gyilkos ösvény című akcióthriller rendezője állítólag azt mondta a film forgatókönyvírójának, hogy minél inkább rövidítse le Willis sorait. Burns egyébként már korábban is rendezett egy filmet, amelyben szintén a színész játszott, ám a forgatások végeztével úgy érezte, nem tud vele többet együtt dolgozni. 

Miután végeztünk, azt mondtam: »Nem fogok többé Bruce Willis-filmeket csinálni.« Megkönnyebbültem, hogy elmegy pihenni

– nyilatkozta Burns.

Évekkel ezelőtt sérült meg

Hogy pontosan mennyi időre is vonul vissza a színész, vagy hogy egyáltalán visszatér-e valaha, arról nem lehet tudni – jelenleg nyolc filmje van készülőben. Ahogy arról sem, hogy pontosan mi vezethetett a színésznél az afázia kialakulásához, ami a leggyakrabban agyvérzés vagy agyi sérülés következménye. Az azonban ismert, hogy Willisnek évekkel ezelőtt volt egy durva sérülése – írja a Guardian.

Ez az eset pontosabban a 2002-ben forgatott A Nap könnyei című film forgatásán történt, amikor az egyik pirotechnikai mutatvány rosszul sült el, így egy lövedék közvetlenül a homlokán találta el. A történtek miatt a színész pert is indított a filmstúdió ellen. Akkor úgy nyilatkozott, hogy a lövés rendkívüli lelki és fizikai fájdalmat, illetve szenvedést okozott neki. A keresetben a színész sérülését, illetve az általa követelt anyagi kártérítést sem részletezték, azonban azt állították, hogy Willis orvosi kezelésre szorult, illetve ezt követően is több egészségügyi kiadása volt. Tehát nincs kizárva, hogy az agya olyan mértékben sérült a balesetben, hogy az a már ismert betegség kialakulásához vezetett. 

Gyerekkorában is akadtak gondjai

A színészt már gyerekként is rendszeresen cikizték a dadogása miatt, amelyet csak annak köszönhetően tudott leküzdeni, hogy a középiskolában színdarabokban szerepelt. 

Azt hittem, fogyatékos vagyok. Egyáltalán nem tudtam beszélni. De aztán a középiskolában színdarabokban szerepeltem, és amikor memorizáltam a szavakat, egyszerűen nem dadogtam, ami csodálatos volt

– nyilatkozta korábban Willis.

(Borítókép: Bruce Willis 2018. július 14-én Los Angelesben. Fotó: Rich Fury / Getty Images)

Rovatok