Index Vakbarát Hírportál

A pápamobil után szabadon, II. Erzsébet királynő golfkocsit kapott

2022. április 1., péntek 07:10

A 95 éves brit uralkodó mindennapi közlekedését szerették volna megkönnyíteni, ezért egy golfkocsit szereztek be neki, hogy azzal szelje át az utakat a Windsor-kastély kertjében.

Ahogy arról a korábbiakban beszámoltunk, II. Erzsébet királynőnek meggyűlt a baja az utóbbi időben az egészségével. Elkapta a koronavírust is, ám szerencsére enyhe megfázásos tünetekkel megúszta. Ám így is úgy feltorlódtak a hivatalos események, amelyeken részt kellett volna vennie, hogy a királyi család egyéb tagjai mentek el helyette, köztük például Katalin hercegné és Vilmos herceg, akik egy karibi körúton képviselték II. Erzsébetet.

A királynőnek a lába sem az igazi már, de az információk szerint csak a legvégső esetben szeretne kerekes székbe ülni, ameddig lehet, saját lábon járna járóbottal. Állítólag azért hessegette el még csak a tolószék gondolatát is, mivel a húgát, Margit hercegnőt – aki utolsó éveiben már kerekes székkel közlekedett – ábrázoló képek kísértik a mai napig.

Már hónapok óta nem is sétáltatta a kutyáit, ami nagy szívfájdalma lehet, mivel különös helyet foglalnak el a kis corgik a szívében. A Windsor-kastélynál – ahova áthelyezi székhelyét a Buckingham-palotából – már arra is felkészültek, hogy egy napon kerekes székbe kényszerül az uralkodó, így egy liftet építettek, ami megkönnyíti majd II. Erzsébet mozgását a kastélyban. A legfrissebb hírek szerint azonban itt még nem álltak meg, mivel egy golfautót, mondhatni királynőmobilt – a Vatikán vezetőjének is van egy hasonló járgánya, amit pápamobilnak hívnak – is vásároltak, hogy II. Erzsébet könnyebben szelhesse az utat a Windsor-kastély kertjében – írja a Sun.

Itt a királynőmobil

A golfautó 62 ezer fontba, azaz körülbelül 27,7 millió forintba került, és többek között beleszereltek egy adóvevőt, hűtőt, illetve okoskijelzőt. A négyszemélyes golfautó ajtói és ablakai időjárásállóak, tehát egész évben használható. Az információk szerint a kocsi két hete érkezett meg II. Erzsébethez és már egy körre is elvitték őt a kastély kertjében. Sőt, az uralkodó nem sokkal később a corgijait is beültette maga mellé, hogy velük együtt fedezze fel új járgányát. 

A jármű a leírás szerint sok személyautót is megszégyenít a bőrből és fából készült belső terével. A dán Garia vállalat a Mercedes-Benzzel karöltve alkotta meg a kocsit, aminek körülbelül 69 km/h a végsebessége, azonban 80 kilométeres hatótávolsággal bír, mielőtt az akkumulátort újra fel kéne tölteni. Zárható csomagtartóval, fűthető szélvédővel, valamint pohártartókkal, menetmódválasztással és Bluetooth-hangszórókkal is rendelkezik.

A kocsi a kastély új kiegészítője, mindannyian nagyszerű ötletnek tartjuk. Minden bizonnyal illik is egy királynőhöz, és remélhetőleg segít majd neki kötelezettségei teljesítésében

– mondta egy forrás. 

Erzsébet anyakirályné is golfkocsival járt 

Nem II. Erzsébet az első a királyi családban, aki időskorára golfkocsival kezdett el közlekedni, mivel édesanyja, Erzsébet anyakirályné az utolsó éveiben szintén egy ilyen járgánnyal mászkált. Pontosabban egy sofőr vitte őt egyik helyről a másikra. 

Az anyakirályné még 1998-ban, négy évvel a halála előtt kapta a golfkocsit, akkor hasonló korban volt, mint jelenleg a királynő. Azért is volt fontos, hogy megkönnyítsék számára a közlekedést, mivel öregkorára már két csípőprotézisen is átesett, így ki kellett találniuk egy módszert arra, hogy könnyebbé tegyék mindennapjait. 

A Queen Mum Mobile néven elhíresült járművet egyébként gyakran használták lóversenyeken és a Chelsea Flower Show-n. A járgányhoz természetesen sofőr is dukált, ám a végsebessége jóval kevesebb volt, mint II. Erzsébet királynőé, csupán 19 km/h. A Queen Mum Mobile jelenleg most ott van kiállítva, ahol Erzsébet anyakirályné a legtöbbször használta, a norfolki Sandringham-birtokon. 

(Borítókép: II. Erzsébet 2014. november 6-án. Fotó: Stefan Wermuth / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok