Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló felvétel került elő, ez történt Alec Baldwin lövése után

2022. április 26., kedd 19:07

A rendőrség nyilvánosságra hozta a Rust forgatásán készült felvételeket, többek között arról, ahogy Alec Baldwin színész halálos lövést adott le az operatőrre.

Adan Mendoza, Santa Fe seriffje helyszíni fotókat és tanúkihallgatásokat is közzétett, köztük Alec Baldwin színészét is. A rendőrség azonban közölte, hogy a törvényszéki vizsgálatok eredményétől függ majd, hogy döntenek-e a vádemelésről. A 42 éves Halyna Hutchinst Baldwin lőtte le, miközben egy biztonságosnak hitt fegyverrel próbálta szerepét a Rust forgatásán.

A színész, aki egyben a film producere is volt, korábban tagadta, hogy meghúzta volna a ravaszt, és fogalma sincs, hogyan került egy éles lövedék az amerikai Új-Mexikó államban található Santa Fe közelében lévő forgatási helyszínre.

Itt van azonban néhány felvétel

A videókon rendőrök és mentősök láthatók, amint a helyszínre rohannak, és a testkamerás felvételeken látható, ahogy az elsősegélynyújtók az operatőr megmentéséért küzdenek.

Más felvételeken Baldwin cowboynak öltözve látható, amint azzal a fegyverrel gyakorol, amely a jelek szerint megölte az operatőrt.

A felvételek közzétételét kísérő nyilatkozatában Mendoza seriff azt mondta, hogy a lövöldözés ügyében indított nyomozás „továbbra is folyamatban van”. Elmondta, hogy a nyomozás több eleme még hátravan, többek között a lőfegyverekkel kapcsolatos törvényszéki vizsgálatok, az ujjlenyomatok elemzése, az orvosszakértő jelentése és Baldwin telefonos adatainak elemzése.

Amint ezeket a nyomozati részleteket a seriffi hivatal rendelkezésére bocsátjuk, befejezhetjük a nyomozást, hogy továbbíthassuk azt a Santa Fe-i kerületi ügyésznek felülvizsgálatra

– mondta Mendoza seriff.

„Nyilvánvaló közömbösség”

A Sante Fe-i seriff hivatalának szóvivője elmondta, hogy a hatóságok

a média többszöri kérése után döntöttek az akták kiadása mellett,

és azért, mert a nyomozók szerették volna megmutatni, milyen információk maradtak még hátra, mielőtt az ügyet átadják az ügyészségnek.

A hatóságok nem zárták ki, hogy az incidens miatt büntetőeljárást indítanak. Októberben Mary Carmack-Altwies kerületi ügyésznő azt mondta a New York Timesnak, hogy „jelenleg minden, beleértve a büntetőjogi vádakat is, terítéken van”.

A közzétételre egy héttel azután került sor, hogy a hatóságok elmarasztalták a film producereit a biztonsági előírások be nem tartása miatt, és a maximális, 136 793 dolláros (48 millió 393 ezer forintos) bírsággal sújtották őket.

Az új-mexikói környezetvédelmi hivatal által lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a film készítői „nyilvánvaló közömbösséget tanúsítottak a lőfegyverek forgatáson való használatával kapcsolatos veszélyekkel szemben”.

A film vezetősége

tudta, hogy a forgatáson nem tartották be a lőfegyverekkel kapcsolatos biztonsági eljárásokat, és nyilvánvaló közömbösséget tanúsított az alkalmazottak biztonsága iránt, mivel nem vizsgálta felül a munkamódszereket, és nem tett korrekciós intézkedéseket.

A vállalat közölte, hogy nem ért egyet a megállapításokkal, és fellebbezni fog – írja a BBC.

A rendőrség mellett a nap 24 órájában anonim módon kérhetünk segítséget telefonon, illetve cseten és már applikáción keresztül is az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) szakképzett munkatársaitól a +36 (80) 20-55-20-as telefonszámon, valamint a Kapcsoljegyből.hu oldalon.

(Borítókép: Alec Baldwin 2022. április 3-án. Fotó: MEGA / GC Images / Getty Images)

Rovatok