Index Vakbarát Hírportál

Történelmet írhat II. Erzsébet egyetlen lánya

2022. május 1., vasárnap 09:30

Anna hercegnő kaphatja meg Harry herceg egyik titulusát, amelytől azért kellett búcsút vennie, mert lemondott királyi kötelezettségeiről. Így II. Erzsébet lányának is lehetősége nyílik rá, hogy újabb szerepkört tudhasson magáénak. Ha kinevezik, akkor történelmet fog írni.

Harry herceg és Meghan Markle még 2020-ban döntöttek úgy, hogy lemondanak királyi kötelezettségeikről, ami egyúttal jelentette azt is, hogy Harry az Ő királyi fensége címnek is búcsút mond, sőt a Királyi Tengerészgyalogsághoz köthető rangjáról is lemondott. A pozíció így megüresedett, ám nem sokáig, mivel a hírek szerint II. Erzsébet hivatalosan is jóváhagyta, hogy egyetlen lánya, Anna hercegnő legyen az egyik esélyes utód. Ez azért is fontos, mivel így ő lenne az első női vezetője a tengerészgyalogságnak.

Már 2020 óta folynak találgatások arról, hogy Anna hercegnőnek szánják ezt a fontos szerepet, ám a hivatalos bejelentésre valószínűleg augusztusig még várni kell. A hercegnő egyébként már rendelkezik katonai címekkel, többek között a Királyi Haditengerészet tiszteletbeli tengernagya, a hadsereg tábornoka és a Royal Air Force tábornagya. Arra már tavaly fény derült, hogy várhatóan nem Vilmos herceg kapja meg testvére, Harry herceg korábbi címét, mivel attól tartottak, hogy ez nagy viszályt robbantana ki kettejük között. Ahogy II. Erzsébet legfiatalabb fia, Eduárd herceg is kiesett az esélyesek sorából, mivel 1987-ben három hét kommandós kiképzés után kilépett a hadseregből.

Anna hercegnő azért is lenne ideális választás, mivel Sir Tim Lawrence ellentengernagyhoz ment feleségül, így jobban ismeri a fegyveres erőket. Sőt, már tíz ezred vezetője, köztük van a King's Royal Hussars, a Royal Scots, a The Gurkhas és a Royal Army Veterinary Corps. A Királyi Tengerészgyalogság vezetőjeként a feladatai közé tartozna, hogy találkozzon a jelenleg szolgáló tengerészgyalogosokkal, és részt vegyen az ünnepélyes eseményeken. Mint azt a Királyi Tengerészgyalogság egyik magas rangú tisztje elárulta a Daily Starnak, Anna hercegnő lenne a tökéletes jelölt, ha azt nézzük, mekkora tapasztalata van a Királyi Haditengerészettel való együttműködésben.

Harry csak rövid ideig volt velünk, odaadtuk neki a zöld svájcisapkát, ami sokakat nyugtalanított, majd vissza is kellett vonulnia a közélettől

– magyarázta a tiszt.

Csak a teljesség kedvéért, ezekkel a rangokkal büszkélkedhet a hercegnő az Egyesült Királyságban:

Új-Zélandon:

Kanadában:

Ausztráliában:

Más poszt is üres

A Királyi Tengerészgyalogság vezetői posztja mellett azonban akadnak más pozíciók is a fegyveres erőknél, amelyeket a Buckingham-palotának előbb-utóbb be kell töltenie, mivel megüresedtek. Köszönhetően annak, hogy Harry herceg elbúcsúzott királyi kötelezettségeitől és az Egyesült Államokba költözött, illetve András herceg is lemondott a hivatalos teendőiről, miután szexuális zaklatással vádolta meg Virginia Guiffre, és kapcsolatba hozták az emberkereskedelem miatt lecsukott Jeffrey Epsteinnel. A Királyi Tengerészgyalogság mellett így vezetőre van szüksége a The Royal Irish Rangersnek, a Grenadier Guardsnak és a Yorkshire Regimentnek is. 

(Borítókép: Anna hercegnő 2022. március 16-án. Fotó:  Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Rovatok