Index Vakbarát Hírportál

Mélyből a magasba, ma lett 65 éves Lang Györgyi

2022. május 10., kedd 11:08

Az énekesnő még a 80-as években robbant be a köztudatba a Pa-Dö-Dővel, ám azóta is színes foltja a hazai zenei életnek. Bár a sztrókja az utóbbi időszakban megnehezítette a mindennapjait, jókedvét még egy ilyen komoly egészségi probléma sem szegte. Ma ünnepli 65. születésnapját.

Lang Görgyi, és vele együtt a Pa-Dö-Dő, kétségkívül megkerülhetetlen alakja a magyar zeneiparnak. Alig van olyan, 2000-es évek zenéit felvonultató buli, amelyen ne hangozna el a formáció egy-egy slágere. Lang és Falusi Mariann már évtizedekkel ezelőtt belopták magukat a magyarok szívébe, és nem tűnik úgy, hogy valaha távozni fognak onnan. A ma 65 éves Lang Györgyi sok mélypontról küzdötte fel magát az elmúlt évek során, és ezek csak még erősebbé tették őt.

Színésznek tanult

Lang 1957. május 10-én látta meg a napvilágot Szegeden, egy sváb család gyermekeként. Édesapja Lang Elemér, aki a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél volt elnök, pontosabban a kosárlabda-szakosztálynál. A szülők elváltak, amikor Lang másfél éves volt, így a későbbiekben az a Mécs Károly lett a mostohaapja, akit többek között Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjakkal tüntettek ki élete során. Az énekesnő a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színház társulatához szegődött, ahol több tucat szerepet alakított. Láthatta a közönség Violaként a Vízkereszt, vagy amit akartok, Marcsaként a Mágnás Miska, illetve Aromóként A hétfejű tündér című darabokban.

A színháznak köszönhetően már jócskán tapasztaltnak volt mondható a szórakoztatóiparban, amikor 1988-ban Falusi Mariann-nal karöltve megalkották a Pa-Dö-Dőt. A páros még A rémségek kicsiny boltja című musicalban ismerkedett meg egymással, majd annyira megtalálták a közös hangot, hogy úgy döntöttek, együttest alapítanak. A zenekar neve, a „pas de deux” egyébként egy balettban használt kifejezés, ami szabad fordításban annyit tesz, mint „tánc kettesben”. Még az Interpop Fesztiválon mutatkoztak be a közönségnek, ezt 1989-ben követte a Pa-Dö-Dő I. albumuk, ám az 1990-es évek hajnalán debütált Kiabálj, illetve a Bye-Bye Szása, szovjet katonák kivonulásáról szóló dalok voltak azok, amelyek országos ismertséget szereztek a számukra. Már csak a megjelenésük miatt is különösen egyedinek volt mondható mindig a duójuk: rendszerint színes hajat viseltek, ahogy az öltözködésük is megragadta a tekinteteket, így nem meglepő, hogy azóta is megmaradtak a köztudatban. Bár ehhez hozzásegített az is, hogy évente megjelentettek egy új lemezt, így esélyt sem adtak arra, hogy bárki megfeledkezzen róluk.

Hideg zuhanyként érte a betegség

A Pa-Dö-Dő már évtizedek óta járja az országot, ám Langnak időközben egészségi problémái akadtak. Mint arról korábban beszámolt, egy év alatt háromszor törte el a lábát, ami miatt tolószékbe kényszerült. Bár elmondása szerint szklerózis multiplex betegsége miatt valószínűleg előbb-utóbb szintén ez történt volna. 

Az izmaim aztán a combomban eléggé eltöttyedtek, meg is szoktam, hogy nem állok a lábamra, plusz még híztam is egy kicsit, így benne is maradtam. De tulajdonképpen a betegség miatt is így élnék régóta, de maga a küzdelem tovább tartott volna. Az alapbetegség miatt eleve romlott a járásom és az egyensúlyérzékem, emiatt is törhettem el könnyen a lábam ennyiszer

nyilatkozta Lang korábban, ahogy arról is beszámolt, pszichés betegségnek tartja a szklerózis multiplexet.

Ha egyszer rájönnék, hogy mitől van, és nem lennék ennyire lusta, akkor fel tudnék állni. Ez folyamatban is van, de még nem történt meg. Különböző alternatív gyógymódokkal kísérletezem, mivel a hagyományos orvoslás egyelőre nem találja a megoldást

– mondta az énekesnő, akinél akkor jelentkeztek az első tünetek, amikor a Pécsi Nemzeti Színházban játszott.

A Pécsi Nemzeti Színház tagja voltam még 1989-ben, amikor megjelent az első tünet: kettős látásom volt, amivel elmentem szemészhez, aki a neurológiára küldött. Ott az agyvízből kimutatták, hogy szklerózisom van

– magyarázta, ahogy arról is beszámolt, hogy ugyan sokáig tünetmentes volt a betegség, ám egyszer csak furán kezdett el járni, ekkor törte el a lábát.

Korábban arról is beszélt, hogy miután diagnosztizálták nála a betegséget, kapott két szteroidos gyógyszert, és 25 éven át egyetlen tünete sem volt. Ennek köszönhetően pedig szinte alig hitte el, hogy ebben a kórban szenved. 

Betegségtudattal nem rendelkező hülye vagyok, aki nem kap ettől depressziót

– fejtette ki Lang egykor, aki sosem rest poénkodni egészségi problémájával, mert ezt is ugyanolyan viccként fogja fel, mint bármi mást. A betegségét tréfásan szklerának szokta becézni.

A koncerteken például elmondom, hogy álljatok fel tapsolni, és utána megjegyzem, hogy én nem állok fel, mert renitens vagyok. Amikor megszólal a himnusz, van, hogy elnézést kérek, hogy nem állok fel

mondta korábban, ahogy azt is kifejtette, a strandolás kifejezetten jót tesz a lábának, amelyben így jobban beindul a vérkeringés. Lang egyébként a betegség diagnosztizálását követően is ugyanúgy töltötte a mindennapjait, életvidáman, öniróniával telve, ami egy még szimpatikusabb karakterré varázsolta őt, ezt a báját pedig azóta sem hagyta maga mögött. 

Jött a sztrók

Az énekesnőt még 2021 novemberében szállították kórházba agyérgörccsel. Az otthonában lett rosszul, majd felhívta telefonon Falusi Mariannt, ezt követően ért ki hozzá a mentő. A gyógyulása szerencsére jól halad, nem sérültek a mentális funkciói, és már a beszéde is érthetőbb, erről korábban ő maga nyilatkozott. Elmondta, nehézséget okoz neki, hogy a jobb keze lebénult, mivel a ballal nem tudja hajtani a kerekesszékét. A felépülésben azonban gyógytornász és logopédus is segíti, sőt Kulka János is gyakran meglátogatja, aki a beszédterápiában segédkezik. Ezt korábban Lang is megtette, amikor Kulka 2016-ban szintén sztrókot kapott.

Nemrég Falusi Mariann számolt be bővebben arról, milyen állapotban van zenésztársa, akit egy mentális csodának tart. Március végén a Kongresszusi Központban volt egy koncertjük, amelyen Lang Györgyi is megjelent a színpadon, sztrókja óta ez volt az első fellépése.

Györgyinek ez volt a nagy visszatérése, úgyhogy izgatottan készült az estre, és a gyógyulásában is sokat segített. Egyébként azon kívül, hogy a beszéddel akadnak problémái, például Mari helyett »Mai-nak« hív, mert nem tudja kimondani az »r« betűt, szellemileg abszolút topon van, és mentálisan is ő a legerősebb ember, akit ismerek

– magyarázta Falusi, ahogy azt is megjegyezte, Lang azóta is ugyanolyan élettel teli és derűs, mint korábban. Sztrókja után három héttel már együtt vezették a rádióműsorukat.

A hallgatók is imádják, ahogy beszél, mámorítóan édes, csak most már maximum nem vágunk egymás szavába

– fejtette ki az énekesnő, ezzel is utalva arra, nincs olyan gödör, ahonnan Lang Györgyi ne küzdené fel magát. Bármilyen akadályt is gördít elé az élet, nincs az az élethelyzet, amit ne tudna humorral kezelni, és elvenni az élét még az olyan komoly betegségeknek is, mint a sztrók vagy a szklerózis multiplex. 

(Borítókép: Lang Györgyi. Fotó:  Keleti Éva / MTI)

Rovatok