Index Vakbarát Hírportál

Popfesztivál zöld köntösben Ráckevén

2022. május 11., szerda 14:32

Július végén egyedülálló zöld fesztivált rendeznek Ráckevén.

Július 28-30. között három napon keresztül bulizhatunk csodás környezetben Ráckevén. Az idén első alkalommal megrendezett Duna-Part Feszt egyedülálló a maga nemében, miután a magyar könnyűzenei élet nagyágyúinak közreműködésével a környezetvédelmet állítja a fókuszába.

A ráckevei Duna-ág természetes szépsége a rendezvény díszlete, amelynek a Savoyai-kastély parkja ad otthont, de nem csak ettől zöld az esemény, a környezettudatosság konkrétan megjelenik a rendezvény szervezésében is. Részben napelemmel üzemelő étkezőkocsik és telefontöltő állomás, no plastic backstage várja azokat a résztvevőket, akiknek nemcsak a zene, hanem a bolygó védelme is fontos, minden 100. eladott jegy után pedig a szervezők ígérete szerint egy facsemetét is elültetnek a környéken.

Spaics Igor, a fesztivál egyik tulajdonosa és főszervezője szerint egyelőre nincs is másik ilyen hazai fesztivál, ami ugyanakkora hangsúlyt fektet a környezetközeliségre, a fenntarthatóságra és a popzenére egyszerre.

A helyszínen kiépül egy napelemes rendszer, amely terveink szerint biztosítja majd az backstage áramfogyasztását a teljes fesztivál alatt, valamint napelemes telefontöltő is működik majd. Az eseményen új műanyag szemetet nem képzünk, kizárólag újrahasznosítható eszközök használata, „re-pohár” rendszer lesz a helyszínen. Az étkezés is csak papírtálca és fa evőeszköz felhasználásával történik majd, ami nem csak a vendégekre, hanem a teljes stábra, a fellépőkre is vonatkozik majd

– mondta el Spaics Igor.

A rendezvény környezettudatos vállalásait tizenkét pontba szedték, ezek között a faültetés és a napelemek mellett szerepel az ökolábnyom számítás, szelektív szemétgyűjtés, energiatakarékos LED lámpák használata, filmek vetítése a Dunáról és a közösségi közlekedők támogatása, akik egy kupont kapnak a bejáratnál a fesztiválkártyájukra.

A fesztivál fellépői között olyan hazai előadók szerepelnek, mint Ákos, a Wellhello, Kowalsky meg a Vega, a Kaukázus, Dzsudló, az Anna and the Barbies, a New Level Empire, a Kelemen Kabátban és a Hősök.

(Borítókép: Anna énekesnő és Pásztor Sámuel gitáros az Anna and the Barbies koncertjén Kapolcson 2019. július 19-én. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Rovatok