Index Vakbarát Hírportál

Harvey Weinsteint végleg elítélték szexuális visszaélés miatt

2022. június 2., csütörtök 21:56

A hetvenéves Harvey Weinstein börtönben ül Kaliforniában, ahová tavaly adták ki, hogy megvárja ítéletét az öt nőt bántalmazó vádak miatt. Weinstein fellebbezést nyújtott be a New York-i Legfelsőbb Bíróságon, hogy tisztázza a nevét, de a bíróság helybenhagyta nemi erőszakkal kapcsolatos ítéletét.

A bíróság elutasította a kegyvesztett filmproducer, Harvey Weinstein azon állításait, hogy a metoo-perben a bíró előítéletesen döntött, és engedte, hogy a nők olyan állításokról is tanúskodjanak, amelyek nem képezik a büntetőügy részét.

A New York-i Legfelsőbb Bíróság öt bíróból álló testületének csütörtöki döntése megerősítette az ítéletet, amely mérföldkőnek számít abban, hogy Amerika leszámolt a befolyásos személyek szexuális visszaéléseivel, azzal a korszakkal, amely a Weinstein elleni vádak áradatával kezdődött.

Harvey Weinstein 23 évnyi börtönbüntetést kapott

A hetvenéves Harvey Weinstein Kaliforniában ül börtönben, ahová tavaly adták ki, hogy bírósági tárgyalásra várjon a vádak alapján, amelyek szerint 2004 és 2013 között öt nőt zaklatott Los Angelesben és Beverly Hillsben. Mindent tagadott, de a bizonyítékok miatt 2018-ban letartóztatták.

Az esküdtszék egy rendbeli erőszakos szexuális bűncselekmény és egy rendbeli nemi erőszak elkövetése miatt bűnösnek találta Harvey Weinsteint 2020 februárjában, és tetteiért 23 évnyi börtönbüntetést rótt ki rá, mert 2006-ban erőszakkal orális szexre kényszerített egy televíziós és filmes produkciós asszisztenst. Harmadfokon pedig nemi erőszakért marasztalták el, mert 2013-ban megtámadott egy színészjelöltet – írja a Guardian.

Felmentették az első fokú nemi erőszak és kétrendbeli szexuális erőszak vádja alól, amely Annabella Sciorra színésznő az 1990-es évek közepén történt nemi erőszakról szóló vádjai miatt vetődött fel.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon.

(Borítókép: Harvey Weinstein szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt 23 éves börtönbüntetését egy New York-i büntetésvégrehajtási intézményben töltő amerikai filmproducer az erőszakos szexuális bűncselekmények ügyében tartott meghallgatásán Los Angelesben 2021. július 29-én. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Rovatok