Index Vakbarát Hírportál

Tom Cruise végre a földön jár, nem trükköznek tovább a magasságával

2022. június 11., szombat 08:07

Beleuntak a rendezők, nem trükköznek tovább Tom Cruise magasságával a filmvásznon. A hollywoodi színész a Top Gun: Maverick című filmben végre valós testmagasságával tűnik fel, amelyet a rajongók – akárcsak a filmet – hatalmas lelkesedéssel fogadtak.

A Top Gun sikerfilm folytatása, a Top Gun: Maverick hatalmas kasszasiker, már az első hetekben rekordokat döntött a vadászgépes film. A film nem csekélynek mondható, 170 millió dolláros költségvetésből készült, ám már most több mint 550 millió dollár bevételnél jár, ami forintban mintegy 200,8 milliárdra jön ki. A film már 2019-ben debütált volna, de a sok akciójelenet miatt csúsztatták a megjelenését, hogy még látványosabb legyen az egész.

A film első része 1986-ban került a mozikba, a Tom Cruise főszereplésével forgatott mozi a mai napig a mozitörténelem egyik megkerülhetetlen alkotása. 

Az amerikai színész ugyan a legtöbb filmjében erős, legyőzhetetlen akcióhőst alakít, a valóságban a termetétől aligha sokan hőkölnének vissza. Cruise ugyanis mindössze 170 centiméter, amelyből egy-egy filmjénél rendre adódtak problémák, ugyanis a női főszereplők sok esetben jóval magasabbak voltak nála, így mindig különböző trükkök kellettek ahhoz, hogy egy magasságba hozzák a színészeket. 

Nem volt ez másképpen a Top Gun első részében sem, ahol Cruise-t egy magasnak állították be Kelly McGillisszel, aki a filmben Charlie Blackwoodot alakította, pedig a nő a valóságban majdnem nyolc centivel magasabb nála. A film reklámokhoz használt fotóján is trükközni kellett emiatt, a színésznő Tom Cruise vállára dőlve csökkentette magasságát, így nem volt annyira szembetűnő a különbség. 

Az új filmbe Gillis ugyan már nem került be, a helyébe lépő női főszereplő, Jennifer Connelly pedig ugyanolyan magas (169 cm), mint a főszereplő, az azonban már láthatóan egyetlen percig sem zavarta sem Tom Cruise-t, sem pedig a rendezőgárdát, hogy a színész a többi szereplő mellett így is eltörpül.

A változást a rajongók is meglehetősen pozitívan fogadták, közösségi oldalakon méltatták a film készítőit, hogy végre nem csaltak a színész magasságával. 

Tetszik, hogy Tom Cruise úgy döntött, nem érdekli ez, és nem erőltet semmiféle olyan perspektívát, hogy bárkinek megfeleljen a magassága a Top Gun-ban

– idézi az egyik hozzászólót a The Sun

Egy másik szerint a filmben pont ez a legjobb, hogy semmin nem próbáltak változtatni a főhős kapcsán. 

Köszönjük, hogy nem próbálták magasabbnak beállítani Tom Cruise-t! A film legjobb része az, hogy a producerek elkötelezték magukat a színész alacsony királyként való ábrázolása mellett!

– írta kommentjében egy másik rajongó. 

A jelenség amiatt is különös, mert Hollywood oda van az erős, magas férfifőhősökért, emiatt is tettek meg korábban mindent a rendezők, hogy Cruise-t bizonyos szerepek esetében egy szintre vagy magasabbra emeljék kollégáinál.

Az elvárásoknak láthatóan a színész is szeretett volna megfelelni, hiszen a filmvásznon kívül, a legtöbb vörösszőnyeges eseményen magasított talpú cipőben, vagy a magasságán néhány centimétert toldó talpbetétben lépett a kamerák kereszttüzébe. Ezeken a megjelenéseken volt feleségei is segítségére voltak, ugyanis a nála szintén magasabb exnejei, Nicole Kidman és Katie Holmes egyaránt kerülte az igazán magas sarkú cipőket a rivaldafényben.

Akik Tom Cruise mellett is eltörpülnek

A hollywoodi filmsztárok között ugyan valóban találhatóak igazán magas és robusztus férfiszínészek, azonban vannak, akik – ha szakmailag nem is, de a magasságot tekintve – mindenképpen egy szinten vannak Tom Cruise-zal, vagy akár jóval alacsonyabbak is.

Vélhetően James Franco öccse sem a magassága miatt került be a szakmába, a Szemfényvesztők és a 21 Jump Street sztárja ugyanúgy 170 centiméteres, mint a népszerű Top Gun-pilóta, ennek ellenére teljes mértékben elégedett magával, tisztában van saját adottságaival. 

Az említett színészekkel szintén azonos magasságú a Másnaposok-vígjátékokból ismert Zach Galifianakis is, akinek mókás figurájához a kritikusok szerint nagyban hozzájárul az, hogy meglehetősen alacsony. 

Nem Tom Cruise-ék azonban a legalacsonyabb, igazán sikeres színészek a szakmában. A Sebhelyesarcú című filmmel örökre beírta magát Hollywood legnagyobbjai közé Al Pacino, aki a jellegzetes karaktere és fizimiskája ellenére szintén igencsak alacsony, mindössze 167 centiméter. 

A termete miatt sokszor kifigurázott humorista-színész, Kevin Hart még Tom Cruise mellett is eltörpül, azonban vicces karakterére nála is rátesz egy jókora lapáttal a termete. A Pofázunk és végünk-filmek, illetve a Központi hírszerzés színésze jóval alacsonyabb Cruise-nál a maga 159 centijével. 

Hollywood egyik legalacsonyabb színésze Danny DeVito, akinek karaktereihez azonban mindig is tökéletesen passzolt a testmagassága. A Golden Globe-díjas színész-forgatókönyvíró a Junior című filmben és a Felhőtlen Philadelphia című sorozatban is tökéletes alakítást nyújtott a mindössze 147 centiméteres magassága ellenére. 

(Borítókép: Tom Cruise 2022. május 19-én. Fotó:  Neil Mockford/FilmMagic)

Rovatok