Index Vakbarát Hírportál

Lefújhatják a Glastonbury Fesztivált, ha az emberek mindent összevizelnek

2022. június 23., csütörtök 16:40

Az angol Glastonbury Fesztivál szervezői akár a rendezvény lefújása mellett is dönthetnek, amennyiben a bulizni vágyók nem a kijelölt illemhelyeknél végzik el a dolgukat, ugyanis a tömeges földre vizelés az ökoszisztémára és az élővilágra is komoly veszélyt jelenthet.

Elindult a szezon, hazánkban és külföldön egyaránt javában zajlanak a zenei fesztiválok, amelyekről elsőre az embernek hangos zene, fények, tömeg, neves és kevésbé neves előadók és ittas társaságok juthatnak eszébe. 

Ugyan a legtöbben kulturáltan élvezik ezeket a rendezvényeket, a nap végére már egyre többen mondanak le a magas igényekről, és többek között nincs kedvük ahhoz se, hogy hosszú várakozást követően egy összepiszkított mobilvécébe végezzék el kisebb-nagyobb dolgukat. Ilyenkor elő-előfordul, hogy egy fa vagy bokor szolgál illemhelyként a bulizók számára, ez azonban az egy idő után eluralkodó bűz mellett komolyabb problémákat is jelenthet, ugyanis a környezet is komolyan károsodhat ettől – írja a LadBible

A szerdán elstartolt népszerű brit fesztivál, a Glastonbury szervezői is ettől tartanak, emiatt már a rendezvény kezdete előtt figyelmeztettek mindenkit: akár a fesztivál kapuinak bezárásával is járhat, ha valaki nem a kijelölt helyen végzi el a dolgát. 

A szervezőknek jó okuk volt erre, ugyanis a fesztivál napok alatt híresen igazi mocsárrá változik, a földre vizelő szórakozni vágyók pedig amellett hogy tovább rontanak a helyzeten, a környezetre is komoly károsító hatással lehetnek, ha nem fáradnak el a vécéig.

A földre pisilés mérgező szennyeződést okozhat a talajvízben. A talajvíz a Whitelake folyó középső részébe és a völgybe fut mérföldeken keresztül, így a vadon élő állatokat és a halakat is érinti, ha kétszázezzer ember nem a vécében végzi el a dolgát. A Környezetvédelmi Ügynökség rendszeresen teszteli a vizet, és jogában áll bezárni a helyszínt, ha túl sok ember vizelte tele a területet. Tényleg a Glastonbury végét jelentheti, ha ott pisil, ahol nem kellene

– figyelmeztetnek a szervezők, akik ennek megelőzése érdekében több mint kétezer zárható mobilvécével és hétszáz méternyi férfipiszoárral várják a fesztiválra látogatókat. 

A szerdán elindult fesztivál június 26-ig tart, amelyen jó hangulatból vélhetően idén sem lesz hiány, hiszen olyan neves előadók lépnek színpadra, mint Billie Eilish, Kendrick Lamar vagy a napokban a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Paul McCartney. 

(Borítókép: A Glastonbury Fesztivál első napja 2014. június 25-én Angliában. Fotó: Matt Cardy / Getty Images) 

Rovatok