Index Vakbarát Hírportál

Hárommillió eurót adott Károly hercegnek az ember, aki megvásárolta Londont

2022. június 26., vasárnap 07:51

A walesi herceg eurómilliókat fogadott el egy magas rangú katari politikustól.

Károly herceg állítólag összesen 3 millió eurót (több mint 1,2 milliárd forint) kapott a Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani sejkkel, Katar korábbi miniszterelnökével folytatott találkozói alatt. A készpénzt a brit trónörökösnek egy alkalommal egy bőröndben, egy másik alkalommal pedig táskákban adták át.

Az egyik ilyen átadás egy 2015-ös, négyszemközti találkozón a Clarence House-ban volt. A Clarence House szóvivője szerint az akkor átadott pénzt „azonnal a herceg egyik jótékonysági szervezetének továbbították”.

A Guardian szerint a készpénzt Károly herceg két tanácsadója kézzel számolta meg. A palota segítői állítólag a Couttsot, a királyi család számára eljáró magánbankot kérték fel az átvételére. Minden egyes kifizetést a walesi herceg jótékonysági alapjának (PWCF) számlájára utaltak. Mint kiderült, nincs arra utaló jel, hogy a kifizetések illegálisak lettek volna.

Az ember, aki megvásárolta Londont

A jótékonysági szervezet kuratóriumának elnöke megerősítette a lapnak, hogy a 2015-ös adományozás megtörtént, majd a kurátorok, akiknek jogi kötelességük megvédeni a jótékonysági szervezet hírnevét, az ellenőrzés alatt végzett külön vizsgálatot követően aláírták az adományozást. „Nem történt hiba” – állították.

A jótékonysági szervezet állítólag azt is megerősítette, hogy a 2015-ös adományt „az adományozó választása szerint” készpénzben adták át.

Károly herceg és a sejk állítólag több évtizedes kapcsolatot ápolnak. A sejket sokszor úgy emlegetik, hogy „az ember, aki megvásárolta Londont”. A címkét azután érdemelte ki, hogy vagyonát, valamint a katari vagyonalapra gyakorolt befolyását arra használta fel, hogy hatalmas beruházásokat indítson a brit fővárosban, többek között a Shard, a Harrods és az InterContinental London Park Lane szállodában. Ő a világ egyik leggazdagabb futballklubjának, a Paris Saint-Germainnek a tulajdonosa is.

Politikai pályája

Hamad 1982-től töltött be Katarban különböző miniszteri tisztségeket, leginkább a mezőgazdaság, villamosenergia és vízügy kérdéseivel foglalkozott, ahol számos sikeres projektet felügyelt. Hamadot 1992. szeptember 1-jén az emír Katar külügyminiszterévé nevezte ki, akinek a megbuktatásában fontos szerepet játszott. Végül 2003-ban Hamadot kinevezték miniszterelnök-helyettesnek, miközben megtartotta külügyminiszteri pozícióját is.

Majd 2007-ben Abdullah bin Khalifa Al Thani lemondása után kinevezték miniszterelnökké, és továbbra is betöltötte a külügyminiszteri posztot.

Erős kapcsolatokat ápolt az amerikai kormánnyal. Számos vállalkozásban van részesedése, mint például a Qatar Airways és a Qatari Diar ingatlanbefektetési társaság, a The Pearl és a Harrods.

(Borítókép: Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani 2012. június 5-én. Fotó:  Thomas Koehler/Photothek via Getty Images)

Rovatok