Index Vakbarát Hírportál

A tihanyi kompról minden út a piacra vezet

2022. július 7., csütörtök 09:54

A tihanyi rév melletti piac az utóbbi években turistalátványossággá és színes, pörgő találkozóhellyé nőtte ki magát, ahol akár egy egész napot el lehet tölteni. A Best of Balaton sorozatában az alapító mesél a kezdetekről és a piac jövőjéről.

Ha Tihanyrévben leszállunk a kompról, pár lépés után belefutunk a piacba, már ha szombatonként (vagy a nyári szezonban vasárnap is) erre jövünk. Gyurta Dánielt főleg a levendulás szörp és a hangulat vonzotta a Tihanyi PIAC Placcra, amelynek kínálata évről évre bővül. Itt nemcsak termelői élelmiszerekből tudunk bevásárolni – a sajtoktól kezdve a kolbászokon át a zöldségekig mindent beszerezhetünk innen –, de megtalálhatjuk a budaörsi halpiac előretolt helyőrségét is. Emellett lakberendezési tárgyakat, divatcikkeket, natúrkozmetikumokat és más kézműves portékákat, régiségeket is kínálnak az árusok. 

Garam Judit és férje tizennégy éve foglalkoznak a piaccal, egészen kicsiben, néhány árussal indultak, a baráti körükből kerültek ki a vendégek. A szupermarketek előtti években gyorsan népszerűvé vált, és idővel egy igazi tihanyi találkozóhely lett belőle, köszönhetően a gasztroegységek masszív jelenlétének is.

A PIAC Placcon működő Balcsi Bistro változatos konyhájával, reggelijével, ebédjével vonzza az ide betérőket. Minden évben visszatér ide a budapesti MONO Galéria és a NUBU Stúdió is egy-egy pop-up store erejéig, ahol magyar dizájnerek termékeit vásárolhatjuk meg, és az ARTPLACC művészeti fesztivál is tiszteletét teszi itt évente.

A szervezők a prémium vásárlói kört szólítják meg, és igyekeznek a fejlesztéseket is ebben a szellemiségben elvégezni.

Mindezt a balatonozás és piacozás hangulatához illő laza hanyagsággal fűszerezve. Az idei újdonságok közt szerepelnek majd a kéthetente vasárnaponként megszervezett családi programok, illetve a szintén kéthetenként, szombat délutánokon itt megszólaló DJ-szett. A távlati tervek a mobilitást célozzák, e-bike-parkolót építenének ki, és egy transzferbuszt is szolgálatba állítanának.

A Best of Balaton következő részében Balatonfüredre látogatunk, ahol egy igazi világjáró pár döntött úgy pár éve, hogy nyit magának egy éttermet a gasztronómiai új hullám jegyében.

Rovatok