Index Vakbarát Hírportál

Trump azt remélte, nem öl meg senkit a díler, akinek megkegyelmezett

2022. augusztus 5., péntek 06:08

A volt amerikai elnök még a veje és Kim Kardashian hatására döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy megkegyelmez Alice Johnsonnak, akit drogkereskedelem miatt ítéltek életfogytiglanra, ám végül szabadlábra helyezték. Egy hamarosan megjelenő kötetből pedig az is kiderül, milyen felelőtlen kijelentéseket tett az egykori vezető az üggyel kapcsolatban.

Donald Trumpról máig derülnek ki érdekességek abból az időszakból, amikor hivatalban volt. Az egyik ilyen eset Kim Kardashianhoz fűződik, aki felszólalt Alice Johnson érdekében, akit kábítószer-kereskedelem miatt ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre, ám a realitysztárnak és a volt elnök vejének, Jared Kushnernek hála kegyelmet kapott. Trump ugyanakkor érdekes gondolatokat fogalmazott meg a témával kapcsolatban, amiről Kushner ír közeljövőben megjelenő, Breaking History: A White House Memoir című könyvében, kifejtve Kardashian és a volt elnök közös munkáját. 

A kötet egyik kivonata a People birtokába jutott, amelyben éppen azt részletezi Kushner, milyen szerepe volt Kardashiannak abban, hogy Trump megkegyelmezzen Alice Johnsonnak. A celeb az esetről állítólag még Ivanka Trumptól szerzett tudomást 2017-ben, majd az írónak köszönhetően Trump is egyre jobban belevetette magát Alice Johnson ügyébe, akinek élete végéig kellett volna rácsok mögött lennie. Az asszony mellett szólt ugyanis, hogy soha nem követett el erőszakos bűncselekményt, és komoly pálforduláson ment keresztül a börtön falai mögött. 

Lelkész lett, több szakmai bizonyítványt szerzett, mentorált rabtársakat, és makulátlanul viselkedett

– állítja a könyvben az író, aki arra is kitért, ebben az időben Trump hajlott afelé, hogy reformokat hozzon az igazságszolgáltatásban, így azt gondolta, eljött a tökéletes időpont arra, hogy bemutassa neki Johnson ügyét.

Mint kifejtette, egy megbeszélést követően kereste meg az egykori elnököt, miután Kardashiannal együtt átrágták magukat az asszony aktáján. Hozzátette, ugyan a Fehér Ház főtanácsadója, Don McGahn aggodalmaskodott az ügy miatt, végül Kardashiannak sikerült meggyőznie Trumpot arról, hogy meg kellene kegyelmeznie Johnsonnak. 

Két nappal később felhívott kora reggel, és azt mondta: 'Megkegyelmezünk neki. Reméljük, Alice nem öl meg senkit, amint kijutott'

– emlékezett vissza Trump hívására a veje.

Ahogy Kushner kiemelte, a döntést követően Johnson valósággal a fellegekben járt, ami nem is meglepő, mert 21 évnyi szenvedése ért véget. Az író megjegyezte, Trump ezt követően ismét felhívta őt és közölte, ez az egyik legszebb dolog volt, amit valaha látott. 

(Borítókép: Donald Trump. Fotó:   Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok