Index Vakbarát Hírportál

Szexszimbólum lett Stifler mamája, kétszáz férfival feküdt le az Amerikai pitének köszönhetően

2022. augusztus 7., vasárnap 10:47

Jennifer Coolidge az Amerikai pite-filmeknek hála nagy népszerűségre tett szert, és jelenleg is sok felkérés fut be hozzá, azonban a filmes ajánlatok mellett más jellegűekre is volt példa az elmúlt években. Mint arról egy friss interjúban beszámolt, kétszáz férfival feküdt le annak köszönhetően, hogy ő játszotta Stifler mamáját.

Kevés olyan ikonikus film van, mint az Amerikai pite, amelyhez a tinikori bénázások széles skáláját használták fel a készítők. A legelső film 1999-ben debütált, amelyben Jennifer Coolidge Stifler édesanyját alakította, akire minden férfi bukott. Bár akkor még nemigen használták a MILF kifejezést, ami idősebb, szexi anyákat takar, azonban a jelenleg 60 éves színésznő kétségkívül ebbe a kategóriába tartozik, és tartozott már akkor is. 

Coolidge-ot ugyanakkor más produkciókban is lehetett látni, köztük a manikűrős Paulette szerepében a Doktor Szöszi című filmben, illetve jelenleg forgatja A Fehér Lótusz sorozat második évadát Olaszországban, amelyben Tanya McQuoidot alakítja. Utóbbi alkotásnak köszönheti első Emmy-jelölését is, amire igen sok időt kellett várnia. A Variety meglátogatta a színésznőt a szicíliai forgatáson, aki nem egy érdekességet árult el eddigi pályafutásával kapcsolatban. 

Coolidge előhozakodott egy több mint tíz évvel ezelőtt történt esettel, amikor 2011-ben meghívták, hogy vegyen részt a Doktor Szöszi musicalváltozatának meghallgatásán Londonban, ám ő nem értette, miért nem egy ajánlattal keresték meg. Tekintve, hogy ugyanazt a szerepet szánták neki, mint amit a filmben is játszott, okafogyottá vált, hogy még egyszer kipróbálják, alkalmas-e rá. 

Az ügynököm azt mondta: »Azt hiszem, csak arról akarnak megbizonyosodni, hogy tudsz-e énekelni és táncolni«. Nézd, ha én felállok a színpadra és csak fingok egyet, akkor is ugyanaz a nő leszek a filmből

– fejtette ki a színésznő, aki azért hozta fel a történteket újra, mert máig dühös miatta, hiszen tudja, mekkora lehetőségtől esett el. 

Coolidge elmondása szerint a karrierje sem indult a legkönnyebben, tíz éven át hiába járt meghallgatásokra, végül egyik szerepet sem kapta meg. Mint megjegyezte, ekkor már hozzászokott a veszteség érzéséhez, így nem lepte meg, ha lecsúszott egy-egy munkáról. Hollywoodról alkotott véleménye akkor változott meg, amikor lehetőséget kapott arra, hogy az 1999-es Amerikai pitében játsszon. Hozzátette, a film a hírnév mellett mást is nyújtott neki.

Sok szerepet kaptam MILF-ként, és sokat is szexeltem az Amerikai pitének köszönhetően. Annyi előnnyel járt a film. Ha nem lett volna, legalább kétszáz emberrel nem feküdtem volna le

 – magyarázta Coolidge.

Azóta pedig csak úgy fut a szekér, A Fehér Lótusz című sorozatban főszerepben tűnik fel, amivel kapcsolatban megemlítette, azt érzi, végre eljött az ő ideje. Bár a forgatások igen megterhelőek, megesik, hogy huszonöt cappuccinót is megiszik egy nap alatt, nehezen tud megálljt parancsolni. Mike White, A Fehér Lótusz megalkotója elárulta, Coolidge sokkal többet improvizál a forgatások alatt, mint bármelyik másik színész, és zseniális ötletei vannak. Murray Bartlett, aki a sorozat első évadában játszott vele együtt, kiemelte, spontánnak kell lennie annak, aki a színésznővel egy produkcióban szerepel.

Nem akarta elvállalni a sorozatot

Ahogy arról Coolidge beszámolt a portálnak, a koronavírus-járvány kirobbanását követően depressziós lett, illetve egyáltalán nem volt megelégedve önmagával, a külsejével. Bár A Fehér Lótusz alkotója, Mike White a sorozatban játszott szerepét kifejezetten rá írta, mégis habozott azzal kapcsolatban, hogy elvállalja-e, mert nem érezte magát késznek a munkára. Ahogy azt White kiemelte, ő is csak interjúkból értesült erről, ám elmondta, nem fogadott volna el nemleges választ a részéről, mivel csakis miatta csinálta. Az ő bátorításának köszönhető az is, hogy Coolidge rájött, többre képes.

A színésznő megjegyezte, az életben az a legrosszabb, hogy minden döntést nekünk kell meghoznunk, ami az ő esetében azt eredményezte, hogy téves kép alakult ki az emberekben róla, ám erről részben ő tehetett. Bár azt hitte, a többség úgy gondolkodik róla, mint aki képtelen elvállalni egy-egy nagyobb szerepet, ám barátjának, Mike White-nak hála már tudja, hogy nincs lehetetlen, bár szereti kihívások elé is állítani őt.

Az első évad egyik jelenetének forgatásakor például – amelyben a színésznő egy hajón állva szórja a vízbe anyja hamvait – nagyon rosszul lett. Előjött a tengeribetegsége, ami hányással járt, így a hajón tartózkodó színészeknek és stábtagoknak végig kellett nézniük, amint egy vödörbe üríti gyomra tartalmát. Az eset különösen mélyen érintette őt, mert így miatta félbeszakadt a forgatás. White ugyanakkor azt is hozzátette, sokszor töri azon a fejét, hogyan tudná kizökkenteni a komfortzónájából Coolidge-ot, akit mindig rávesz olyan dolgokra, amiket kezdetben nem akart megtenni.

Reneszánszát éli a karriere

A színésznő tökéletes választásnak bizonyult Tanya McQuoid karakteréhez A Fehér Lótuszban, ami egyúttal elhozta karriere reneszánszát is. Állítása szerint egy dolgot csinált igazán jól az életben: jó barátokat választott. 

Ha Mike nem futott volna be, és A Fehér Lótuszt csak színdarabként játszanánk egy kis színházban, ahol mindenki 10 dollárt fizet, hogy megnézze, akkor is az egyik legjobb dolog lenne, ami valaha történt velem. Brutális munka volt, amiről senki más nem gondolta, hogy képes vagyok rá

– jelentette ki Coolidge a sorozattal kapcsolatban, aminek első évadát még a koronavírus-járvány alatt forgatták le egy helyszínen. Bár a színésznő White ajánlatát, miszerint ír neki egy forgatókönyvet, először nem vette komolyan, mivel már harminc éve dolgozik Hollywoodban, így sokszor hallott már ilyet, ám végül kiderült, hogy a férfi nem tréfált.

Coolidge kiemelte, sokszor az a problémája, hogy a rendező nem ad utasításokat, sem támpontot, miként kéne megformálnia a karaktert, így csak a sötétben tud tapogatózni, amitől elbizonytalanodik. Mike White esetében ugyanakkor pont az ellenkezője valósul meg, mivel a forgatások alatt mindvégig tanácsokkal látja el őt, ami segít neki abban, hogy a lehető legtökéletesebben adja vissza az általa alakított szereplő személyiségét. 

Szeretem a kellemetlen párbeszédeket, de azt is, ha nincs mit mondanunk, így csak kínos csend lesz a vége

– fogalmazta meg Coolidge, aki annak ellenére, hogy az emberek imádják őt, gyakran vonja kétségbe, elég jó színésznő-e, ám végül mindig bebizonyosodik: képes megugrani az elvárt szintet. 

(Borítókép:  Jennifer Coolidge 2022. február 7-én. Fotó:  RB / Bauer-Griffin / Getty Images)

Rovatok