Index Vakbarát Hírportál

Harry herceg nem vehet fel katonai egyenruhát II. Erzsébet temetésére

2022. szeptember 14., szerda 14:33

Különös döntést hoztak annak kapcsán, hogy a néhai uralkodó búcsúztatóján ki viselhet egyenruhát, és ki nem. Míg Harry herceg nemleges választ kapott, addig a király címeitől megfosztott, botrányba keveredett András herceg felveheti.

Hétfőn kísérik utolsó útjára II. Erzsébet királynőt, akinek tiszteletére százezrek fognak az utcára vonulni, hogy búcsút vegyenek tőle. Az uralkodó halála miatt a királyi család minden tagja lemondta jövőbeli programjait, köztük Harry herceg és Meghan Markle is, akik már napok óta az Egyesült Királyságban vannak. Több jótékonysági rendezvényen kellett volna részt venniük, ám a királynő halála mindent felülírt. A herceg esete azért is különös, mivel annak köszönhetően, hogy lemondott királyi kötelezettségeiről, más jogok illetik meg, mint a família egyéb, aktívan tevékenykedő tagjait. 

Mint kiderült, ezen előjogok II. Erzsébet temetésére is érvényesek, így a királyi címeitől, rangjaitól megfosztott Harry herceg nem viselhet majd katonai egyenruhát sem.

Formális öltözetet visel majd a nagymamája tiszteletére rendezett eseményeken

– jelentette ki a sussexiek szóvivője, illetve Omid Scobie királyi kommentátor hozzátette:

 A katonai szolgálattal töltött tíz évét nem az egyenruha határozza meg, amit visel.

András herceggel kivételeznek

A napokban az a híresztelés kapott szárnyra, miszerint Harrynek megtiltották, hogy felvegye katonai egyenruháját a temetésre, azonban II. Erzsébet kegyvesztett fia, András herceg az eddigi információk szerint mégis magára öltheti a királynő tiszteletére rendezett utolsó virrasztáson. Harry herceg, aki kétszer is szolgált Afganisztánban, így civil ruhában lesz a hivatalos eseményeken, mivel csak a királyi család aktívan tevékenykedő tagjai öltözhetnek egyenruhába az öt ünnepi rendezvényen:

Bár ez a rendelkezés András herceget is kizárná a kedvezményezettek sorából, úgy tűnik, a virrasztás kapcsán vele kivételt tettek. A hírek szerint az édesanyja iránti tisztelet különleges jeleként viselheti majd azon az egy alkalmon, azonban a többi rendezvényen neki se engedélyezték – írja a Mirror

Búcsút mondott katonai címeitől

Harry herceget miden bizonnyal nem érinti túl jól a döntés, mivel büszke a hadseregben eltöltött évtizedére, ahogy az is elszomorította, hogy a királyi kötelezettségekről való lemondását követően II. Erzsébet megfosztotta őt tiszteletbeli katonai címeitől. Viszont a szabály az szabály, a királyi családban meg végképp, így a herceg nem visel majd egyenruhát egyik eseményen sem.

Az egyenruha kérdése egyébként Fülöp herceg temetésén is felmerült még 2021 áprilisában, azonban II. Erzsébet akkor úgy határozott, senki nem viselheti, ami ugyan szakított a hagyományokkal, de a legjobb megoldásnak bizonyult.

(Borítókép: Harry herceg Londonban 2017. június 9-én. Fotó: MTI / EPA)

Rovatok