Index Vakbarát Hírportál

Elege van a Tinderből? Itt a családalapításra vágyók társkeresője

2022. szeptember 22., csütörtök 16:37

Reddi néven kifejezetten családalapításra készen állók számára indult társkereső, amely véget vethet a Tinderen és hasonló alkalmazások felületein alkalmi kapcsolattal kecsegtető kínos és kéretlen ajánlatoknak is.

Az online társkeresés sosem egyszerű, esetenként rengeteg buktatóval is járhat – elég csak a kamuprofilokra, a személyes találkozók hiányára és a felek különböző érdekeire gondolni. Az oldalak és applikációk népszerűsége azonban továbbra is töretlen. 

A felhasználók már tucatnyi lehetőség közül választhatnak, a jobbra és balra húzások császáráról, a Tinderről már a legtöbben hallottak, vagy ki is próbálták, az alkalmazás kapcsán azonban – annak ellenére hogy mennyire népszerű, főként a fiatalok körében – sokan nehezményezik, hogy van, aki csak alkalmi partnerek keresésére használja, a komoly kapcsolatok, a gyerekvállalás és házasság nem feltétlenül tartozik a regisztrálók szándékai közé. 

Jelenleg több mint 323 millió ember használja aktívan a társkereső alkalmazásokat és a közösségi médiát kifejezetten azzal a céllal, hogy szerelmet találjon, így, mondhatni, az alkalmazások már a mindennapjaink részévé váltak.

Annak ellenére hogy kezdetben megbélyegezték az online társkeresőn ismerkedőket, az oldalak megjelenése a XXI. század radikális áttörése az igazi megtalálására. Ezzel arányosan egyre több kategóriát és igényt lefedő alkalmazások és oldalak jelennek meg, tovább növelve az esélyét annak, hogy rátaláljunk a nagy Ő-re. 

Are you REDDI?

Az elmúlt években elég csak a külön kutyabarátok, az asztrológia szerelmeseinek vagy a kizárólag alkalmi társat keresőknek kifejlesztett oldalakra gondolni, olyan azonban még nem volt a piacon, amely kifejezetten azoknak készült, akik már készen állnak a családalapításra. Ezt a piaci rést szeretné betölteni az új társkereső applikáció, a REDDI

Az alkalmazást a mentálhigiénés szakember, Stacy Thomson álmodta meg, amely elmondása szerint egy „komoly társkereső alkalmazás olyan emberek számára, akik szeretnének elszakadni az alkalmi szexlottóra hajazó alkalmazásoktól”.

A 43 éves Stacy 2021-ben spermabankhoz fordult, hogy fia születhessen, miután „kifutott az időből, hogy partnert találjon a családalapításra”. Az általános társkereső alkalmazásokat túlságosan hétköznapinak találta ahhoz, hogy megtalálja az erre alkalmas partnert, ami arra késztette, hogy elgondolkozzon a társkereső elindításán.

Ezt a gondolatot tovább fűzte a fejében, miután megtekintett egy rövidfilmet a párkeresés jövőjéről – ami mélységesen elkeserítette –, majd kutatásokat végzett olyanok körében, akik elkeseredésükben már feladták az ismerkedés, így a családalapítás gondolatát is. 

Megijesztett. Rémálmaim vannak arról, hogy 2035-ben már minden nő csak spermadonortól tud teherbe esni, a férfiak pedig aktatáskával mászkálnak a hétköznapokban, karrierjükben sikeresen, ám depressziósan. Rájöttem, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Sok nő dönt úgy, hogy egyedül vállal gyereket, a férfiak pedig sokszor minden esély nélkül bíznak benne, hogy akár idősebb korban, de megtalálják az igazit, akivel családot alapíthatnak

– idézi Thomsont az Independent

A gyerek szó hallatán menekülnek a férfiak 

A nő korábbi társkeresési tapasztalatairól is beszámolt, amely során úgy érezte, nagyon nehéz a családalapításra nyitott férfit találni.

Nehéz volt olyan férfiakkal beszélgetni, akiknek nem ugyanazok voltak az életcéljai, mint nekem. Gyakran megesett, hogy a másik fél megijedt és felszívódott, amint a gyerektéma bekerült a csetablakba

– tette hozzá.

A REDDI büszke arra, hogy nem egy egyszerű randialkalmazást, hanem valódi kapcsolatot keresők számára szóló alternatívát hozott létre.

Nem lehet mindenki tag 

A júliusban indult REDDI még gyerekcipőben jár, jelenleg kétszáz ember van a várólistán. Annak, aki az exkluzív tagokból álló közösségbe be akar kerülni, szigorú ellenőrzési folyamaton kell keresztülmennie, így az alkalmazás megálmodói szerint sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy olyan legyen az oldalon, akinek más a szándéka. 

Az applikáció kipróbálása egészen 2023-ig ingyenes, ezt követően tervezik az előfizetéses rendszer bevezetését, amellyel tovább szűrhetik a regisztrálókat, így növelve az applikáció biztonságát.

Ahhoz, hogy valaki tagja lehessen a REDDI-nek, egy űrlapot kell kitöltenie, amelyet ellenőriznek, és ezt követően döntenek arról, hogy bekerülhet-e a közösségbe. 

Ez nem egy számjáték számunkra – sokkal inkább egy biztonságos hely, ahol olyan emberekkel találkozhatunk, akik mindannyian ugyanúgy vélekednek, ha gyerekekről és családról van szó. Miután valaki kitöltötte a jelentkezési űrlapot, meg kell várnia a jóváhagyást. Vannak, akiknek nagyon hamar elfogadják a regisztrációját, néha ez hosszabb ideig is eltart

– ecsetelte Thomson, aki hozzátette: az alkalmazás mellett eseményeket, különböző programokat is terveznek azok számára, akik családalapításra adnák a fejüket. 

A REDDI Dating nevű alkalmazás jelenleg csak az Apple Store-ban elérhető, itt töltheti le

(Borítókép: Education Images / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok