Index Vakbarát Hírportál

Vilmos herceg Erdélybe költözhet?

2022. szeptember 24., szombat 12:42

Károly trónra kerülésével legidősebb fia, Vilmos vette át az exherceg korábbi feladatköreit, ahogy több birtokot is ő örökölt. Az egyik éppenséggel a szomszédunkban, Romániában található egy eldugott kis faluban, Zalánpatakon.

II. Erzsébet halálát követően a fia, Károly herceg lett az uralkodó III. Károly király néven, így természetesen az ő korábbi hercegségeit, illetve a jótékonysági szervezeteivel járó feladatokat is át kellett adnia másnak, hogy ő a királyi jogkörrel járó kötelezettségekkel tudjon foglalkozni. Azt már maga III. Károly is bejelentette az édesanyja, II. Erzsébet halálát követő első beszédében, hogy a Wales hercege cím, ami korábban az övé volt, Vilmos hercegre száll, azonban azt nem részletezte, mi egyebet örököl legidősebb fia. 

A királyi család 17,2 billiárd forintra rúgó vagyonát a műalkotások és ékszerek mellett a paloták teszik ki. Mint az kiderült, Károly herceg trónra kerülésével Vilmos herceg örököl egy romániai birtokot is Zalánpatakon, a Zalán-völgyben. Az inkább vendégházra emlékeztető épülethez a pazar kilátás mellett tartozik istálló és kemence is, és ami a belsőt illeti, inkább a hagyományos értékekhez áll közel.

A vendégházként üzemelő vityillót – ami programként a lovaglás mellett a Kárpátok lábánál található helyi alkotóműhelyek látogatását is lehetőségként ajánlja – a walesi herceg jótékonysági alapja kezeli. Ez a nonprofit szervezet felügyeli egyébként a Duchy Organicet is, az Egyesült Királyság legnagyobb bioélelmiszer-márkáját, amely több száz terméket forgalmaz, köztük eperbefőttet, süteményt és olívaolajat. Ezen vállalkozások több mint 1,3 milliárd forintot termelnek évente, amit jótékony célra használnak fel, köztük a fenntartható gazdálkodás támogatására az Egyesült Királyság egész területén – ez különösen nagy szívügye III. Károly királynak, mióta 1979-ben megalapította a szervezetet.

Sok mást is örököl

A 40 éves Vilmos herceg trónörökösként átveszi az irányítást a cornwalli hercegség felett, amely 493,9 milliárd forintos vagyont kezel. Mindemellett a dél-londoni Oval krikettpálya, a Dartmoor börtön, illetve egy négyezer otthon megteremtését célul kitűző projekt is hozzá került, ami a hercegség 700 éves fennállása alatt a legambiciózusabb terv. III. Károly korábban elhatározta, hogy a Cornwall megyében lévő Nansledan települést szeretné fejleszteni. 2043-ra már a négyezret is elérheti az ott található otthonok száma, 2020-ben a számuk még csak háromszáz körül volt. 

A király azonban, mivel a környezetbarát építészetet szerette volna népszerűsíteni, a házakkal kapcsolatban szigorú szabályokat fektetett le. A házak csak pasztellszínűre festhetők, a téglákon pedig lyukak találhatók, ezzel segítve a méheknek is otthonuk megépítését. Sőt, a gyorsétteremláncok is tiltólistára kerültek, nem nyitható ilyen vendéglátóegység sem a településen. A jelentések szerint Nansledan és a hercegség többi része idén több mint 11 milliárd forintot hozott III. Károlynak. Vilmos hercegnek – aki apja után Wales mellett felveszi a Cornwall hercege címet is – továbbá a Highgrove House is a birtokába kerül, ahol III. Károly elsőként hozott létre biofarmot még 1985-ben. 

III. Károly a legnagyobb nyertes

II. Erzsébet legidősebb fia az uralkodóvá válásával mindent örököl, ami előtte a királynőé volt. Köztük a Crown Estate nevezetű alapítványt, amelyhez 7,1 billiárd forint összértékű ingatlan, birtok tartozik, például az ascoti lóversenypálya, London központjának egyes részei, beleértve a Regent St. bevásárlónegyedet is. Mint kiderült, idén a Crown Estate nyeresége több mint 147,8 milliárd forintot tett ki, ez az összeg a kincstárhoz megy. A királyi család a kincstártól állami támogatásként juttatást kap, amely jellemzően a két évvel korábbi pénzügyi év nettó nyereségének negyede.

A támogatást a királyi család hivatalos utazásainak finanszírozására, valamint a különböző birtokok ingatlanfenntartási és üzemeltetési költségeinek fedezésére használják. Egy jelentés szerint ugyanakkor a família védelmével kapcsolatosan felmerülő költségeket nem az állam állja, hanem az adófizetők. III. Károlyhoz került továbbá:

(Borítókép: III: Károly király és Vilmos walesi herceg 2022. szeptember 19-én. Fotó: Justin Setterfield / AFP)

Rovatok