Index Vakbarát Hírportál

Készült egy felmérés Tóth Gabiról: elnök lehet belőle?

2022. október 3., hétfő 21:15

Szokatlan témában készített felmérést az IDEA Intézet: Tóth Gabi kereszténységéről. Az énekesnő azóta reagált a hírre, és már arról kérdezte meg párját, hogy szerinte lehet-e elnök is belőle.

A felmérésben egyrészt arról kérdezték meg az embereket, hogy szerintük Tóth Gabit több kritika érte-e azóta, hogy felvállalta a kereszténységét, másrészt pedig arról, hogy szerintük hiteles-e az ő kereszténysége. Az online kérdőívet 1800-an töltötték ki, az IDEA intézet szerint a felmérés hibahatára legfeljebb +/- 2,3 százalékpont.

Az első állítás egész pontosan így szólt:

Az ismert énekest, Tóth Gabit azért éri sok kritika az utóbbi időben, mert nyíltan vállalja keresztény meggyőződését.

A válaszadóknak 1-től 5-ig terjedő skálán kellett értékelniük, hogy mennyire értenek egyet ezzel (vagy megjelölhették azt az opciót is, hogy nem tudják/nem válaszolnak). Az eredmény az lett, hogy

a válaszadók nagy többsége (32 százalék) egyáltalán nem értett egyet az állítással.

Ennél kevesebben, 17 százalékban mondták azt, hogy teljesen egyetértenek vele, a kettő közti fokozatokat (2, 3, 4) pedig 7, 8, valamint 6 százalékban jelölték meg az emberek, vagyis a szélsőséges vélemények domináltak. A maradék 30 százalék azt mondta, hogy nem tudja/nem válaszol.

A felmérésben a válaszadókat a pártpreferenciáról is megkérdezték. Erre a szempontra vetítve az derült ki, hogy az ellenzékiek szerint egyértelműen nem a kereszténység miatt kritizálják Tóth Gabit (52 százalék válaszolta ezt, miközben 8 százalék választotta a másik végletet). Mindeközben a kormánypártok szavazói ennél megosztottabbak voltak a kérdésben, de ők 39 százalékban azt mondták, hogy egyértelműen a kereszténység miatt kritizáljak Tóth Gabit (de közülük 17 százalék vélte úgy, hogy ez egyáltalán nem így van).

Hiteles-e Tóth Gabi?

A másik kérdés úgy hangzott, hogy „Tóth Gabit jogosan éri kritika, mert egyáltalán nem hiteles azoknak az értékeknek a képviseletében, amiket közvetít”. Erre a kérdésre ismét csak a válaszadók 32 százaléka mondta azt, hogy teljesen egyetért vele, miközben 19 százalék válaszolta azt, hogy egyáltalán nem ért egyet vele. 30 százalék erre a kérdés sem tudott/akart válaszolni.

Pártpreferenciára vetítve ismét nagy különbség volt a kérdés megítélésében. 

Az ellenzékiek 65 százaléka vélte úgy, hogy Tóth Gabi teljesen hiteltelen.

Ezzel szemben mindössze 5 százalék tartotta hitelesnek az énekesnő kereszténységét (13 százalék nem válaszolt, a többiek a köztes opciókat választották, de inkább hiteltelennek tartották az énekesnőt.)

Mindeközben a kormánypárti szavazóknál 45 százalék látta teljesen hitelesnek Tóth Gabit, miközben 10 százalék mondta azt, hogy szerinte teljesen hiteltelen. Közülük többen választották a köztes véleményeket, viszont az ellenzékieknél nagyobb – 23 százalékos – volt azok aránya is, akik nem válaszoltak a kérdésre –, derült ki a Blikk által ismertetett felmérésből.

Elnök lehet?

Néhány órával később Tóth Gabi is reagált a róla készült közvélemény-kutatás hírére az Instagramon. Az énekesnő egy 24 órán át elérhető Insta-sztorit tett közzé, amelyben azt mondta: „Emberek, elérkezett a csúcspont az életemben. Közvélemény-kutatást végeztek velem kapcsolatban az embereknél”. Majd nevetett egyet, és megkérdezte férjét:

Kicsim, szerinted lehetek elnök is egyszer?

Erre párja, Krausz Gábor azt válaszolta, hogy „szerintem az leszel, ha a közvélemény megszavazza”.

Öcsém… Mibe’ vagytok? Azért kösz!

– hangzott a keresztény énekesnő válasza. 

(Borítókép: Tóth Gabi. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok