Index Vakbarát Hírportál

George Floyd családja beperelné Kanye Westet

2022. október 18., kedd 12:26

Vitatott kijelentései miatt megütheti a bokáját Kanye West, aki egy podcastben azt mondta, szerinte nem a kilenc percig a nyakán térdelő rendőr, hanem fentanilmérgezés okozta George Floyd halálát.

Kanye West nemrég a Drink Champs elnevezésű podcastműsor legutóbbi vendége volt, ahol többek között kifejtette véleményét George Floyd haláláról is. A rapper szerint a rendőr térde nem is volt Floyd nyakán a 2020-as esetnél, valószínűleg az általa szedett fentanil okozta a halálát.

Mint ismert, a 46 éves Derek Chauvin Minneapolisban 2020. május 25-én, rendőrségi intézkedés közben kilenc percig térdelt a megbilincselt, levegőért kapkodó George Floyd nyakán, miután egy bolti eladó azt állította, hogy Floyd hamis 20 dollárossal próbált meg fizetni. A bíróság 21 év börtönre ítélte Chauvint, akinek tette tüntetéseket vont maga után a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen. A mozgalom Black Lives Matter néven híresült el.

Az ügy tárgyalásán a Hennepin megyei főorvos, Andrew Baker azt mondta vallomásában, hogy Floyd szívbetegsége és a fentanil használata hozzájárult a halálához, de nem a közvetlen kiváltó oka volt.

A Floyd család kiáll az igazáért

Lee Merritt polgárjogi ügyvéd, aki a Floyd családot képviselte, vasárnap Twitteren üzent, hogy jogi lépéseket fontolgatnak West ellen.

A törvény szerint ugyan halottak miatt nem lehet rágalmazási pert indítani, George Floyd családja mégis fontolóra vette, hogy beperli Kanye Westet a podcastben tett kijelentései miatt

– írta bejegyzésében Merritt, aki szerint a rapper állítása aláássa és lekicsinyli a Floyd család harcát a rasszizmus ellen.

Merritt a CNN-nek elmondta, hogy West megjegyzéseire Floyd testvére, Philonise Floyd hívta fel a figyelmét, aki közölte vele, hogy rágalmazási pert akar indítani a híresség ellen. Bár ez jogilag nem lehetséges, mivel George Floyd elhunyt, Merritt szerint vannak más jogi lehetőségek, például a Floyd család esetleg perelhet érzelmi sérelem szándékos okozása miatt.

Furcsákat mond mostanában a rapper

Múlt héten írtunk róla, hogy Kanye Westet alpári stílusa miatt tiltották ki az Instagramról. Az amerikai média szerint a rapper antiszemita kifejezéseket használt, amikor egy producerrel kialakult konfliktusról írt. A Meta szóvivője arról beszélt, hogy az ideiglenes korlátozás miatt West nem tud posztolni, kommentelni, vagy közvetlen üzeneteket küldeni.

Sokáig nem szomorkodott miatta az amerikai rapper, aki hétfőn bejelentette, hogy megvásárolja a Parler jobboldali közösségi platformot. A vásárlás a zenész honlapja szerint várhatóan a negyedik negyedév végére fejeződik be.

Egy olyan világban, ahol a konzervatív vélemények vitatottnak számítanak, biztosítanunk kell, hogy jogunk legyen a szabad véleménynyilvánításhoz

– fogalmazott a zenész.

George Farmer, a Parler anyavállalata, a Parlement Technologies vezérigazgatója szerint Kanye lépése változást hozhat abban, ahogy a világ a szólásszabadságról gondolkodik, és a sztárnak többé nem kell attól tartania, hogy eltávolítják a közösségi médiából.

(Borítókép: Kanye West. Fotó:   Lester Cohen / WireImage / Getty Images Hungary)

Rovatok