Index Vakbarát Hírportál

Lehullott a lepel, ennyit keresnek manapság Hollywood üdvöskéi

2022. október 24., hétfő 07:04

Iparági bennfentesek árulták el, mennyi is az annyi a luxus és a fényűzés városában.

Bár valahol mindenki sejti, hogy a leghíresebb filmszínészek, rendezők és forgatókönyvírók elképesztő összegeket tehetnek zsebre egy-egy munka után, a valóság lehet, hogy még a vártnál is sokkolóbb lehet. A The Hollywood Reporter a napokban összegyűjtötte, mekkora éves gázsira számíthat egy Hollywoodban tevékenykedő művész, az újoncoktól kezdve egészen az A listás szupersztárokig.

A színészek

Az ismert, de nem Leonardo DiCaprio-szintű színészek nagy része 2 és 4 millió dollár közötti összeget kapnak, míg az újabb nevek, akikért a rendezők és a stúdiók ölni tudnának, a közönség azonban még nem nagyon ismeri őket, körülbelül 1 és 2 millió dollárt tehetnek zsebre éves szinten – derült ki a The Hollywood Reporter cikkéből.

Ezzel szemben az olyan manapság felkapott sztárok, mint például Zendaya, a lap szerint 8-10 millió dollárt is hazavihet, csakis kizárólag a Luca Guadagnino rendezésével készülő Challengers című filmben nyújtott szerepéért, melynek premiere 2023-ra várható. A szintén felkapottnak számító Harry Styles már nem büszkélkedhet ekkora gázsival, állítólag 500 ezer és 1,5 millió dollár közötti összeget kaphat színészi munkájáért – érdemes azonban megjegyezni, hogy a 28 éves férfi főállásban énekes-dalszerzőként tevékenykedik.

A sorozatszínészek járnak talán a legjobban, a különböző streamingszolgáltatók ugyanis hatalmas gázsit fizetnek egy-egy epizód után.

Míg a legtöbb színész epizódonként legfeljebb 40 ezer dollárral számolhat, addig egy ismertebb és felkapottabb színésznek 250-300 ezer amerikai dollárt is kifizetnek a HBO-hoz és a Netflixhez hasonló sorozatóriások,

a legtöbbet azonban az A listás színészek keresik: epizódonként akár a félmillió dollárt is meghaladó gázsival.

A rendezők

Egy kezdő rendező a fényűzés városában 450 és 750 ezer dollár közötti fizetésre számíthat első filmjéért, mely ha sikereket ér el, második rendezéséért már 1-2 milliós összeg is a zsebében landolhat.

A tapasztaltabb, komoly múlttal rendelkező rendezőknek a streamingórások 4 és 7 millió dollár körüli összeget fizetnek, míg a filmstúdiók körülbelül 2,5 és 5 millió dollárt. A felső kategóriában a rendezői honoráriumok 20 millió dollár körül tetőznek, a legfelső réteg egy kis része pedig ezeken felül még kasszasikerbónuszokban is részesedhet.

A forgatókönyvírók

A The Hollywood Reporter cikke szerint az elsőfilmes forgatókönyvírók 75 és 100 ezer dollár közötti összeget keresnek éves szinten. Ezzel szemben a befutottabb írók fizetése egy jóval szélesebb skálán 150 és 600 ezer dollár között mozog, de persze vannak olyanok a csúcson, kiknek éves gázsija a 2 millió dollárt is elérheti.

Az elmúlt években hatalmas változáson ment át egyaránt a színészek a rendezők és a forgatókönyvírók fizetése is, a Netflix, az HBO és a Hulu úttörése után ugyanis le kellett mondaniuk a különböző kasszasikerbónuszokról, melyeket a különböző stúdiók fizettek az íróknak az adott film mozikban nyújtott teljesítménye után. A streaming világában azonban ilyenről nincs szó, így a legtöbben a szakmában már ezt a nem létező összeget is belekalkulálják bérigényeikbe.

A „legrosszabbul” tehát a kezdő forgatókönyvírók keresnek Hollywoodban, 75 ezer dolláros (körülbelül 31 millió forintos) éves fizetéssel, míg az abszolút csúcsot a színészek birtokolják, egyes esetekben a 10 millió dollárt (körülbelül 4 milliárd magyar forintot) is elérő éves bevétellel.

(Borítókép: Raymond Boyd/Getty Images)

Rovatok