Index Vakbarát Hírportál

Öt percre megállt a szíve az elvonón, a Jóbarátok menthette meg Matthew Perry életét

2022. október 26., szerda 13:27

Egy rutinműtét közben állt le a drog- és alkoholproblémákkal küzdő Matthew Perry szíve, aki 5 percig halott volt – az altató és a leszokást segítő opioidok együttes hatása miatt. A színész szerint életét csak annak köszönheti, hogy szerepelt a Jóbarátokban, mivel az orvosok nem szerették volna, ha az ő műtőasztalukon veszíti életét Perry.

Ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, a Jóbarátok című sorozat Chandlerjeként megismert Matthew Perry hosszú évekig drog- és alkoholproblémákkal küzdött, egy alkalommal a túlzott szerhasználat miatt kilyukadt a vastagbele, napokig kómában volt, tizennégyszer is műteni kellett, az orvosok felépülésére mindössze két százalék esélyt adtak.  

Az életrajzi memoárjában, a Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing című kötetben azonban újabb részleteket árult el arról, hogy majdnem az életébe került a kábítószer-fogyasztás. 

Az 53 éves színész elárulta, hogy két évvel ezelőtt éppen egy svájci klinikán kezelték függősége miatt, amikor megtörtént a baj, egy rutinműtét során a szíve öt percre megállt, emiatt pedig nemcsak hogy majdnem az életét, de egy fontos szerepet is elveszített – ugyanis nem tudott visszatérni a Leonardo DiCaprio nevével fémjelzett Ne nézz fel!című film forgatására. 

A problémát a műtéthez használt altató, a propofol okozta, ugyanis az elvonó részeként az előtte beszedett opiod, a hidrokodon miatt ezek együttesen majdnem gyilkos kombónak bizonyultak, a színész szíve a szerek együttes hatása miatt állt meg. 

Délelőtt tizenegykor kaptam meg az altatót, majd este tizenegykor már egy teljesen másik kórházban ébredtem fel. A propofol miatt megállt a szívem, öt percre

– idézi a Page Six a színész könyvének szavait, aki leszögezte, nem szívroham okozta az életveszélyes állapotot nála. 

A Jóbarátoknak köszönheti, hogy él

A svájci orvosok a szívleállást követően azonnal megkezdték Perry újraélesztését, aki szerint csak annak köszönheti, hogy él, hogy a műtétet végző doktor semmiképpen sem szerette volna, ha a Jóbarátok színésze az ő műtőasztalán hal meg. 

Azt mondták nekem, hogy a svájci srác nagyon nem akarta, hogy a Jóbarátok színésze meghaljon a műtőjében, emiatt folytatta az újraélesztést öt percig, szó szerint ütötte a mellkasomat. Ha nem lettem volna a Jóbarátokban, vajon megáll három percnél? A Jóbarátoknak köszönhetem az életem?

– vetette fel a kérdést az eset kapcsán Perry, akinek ugyan az életét végül sikerült megmenteni, elmondása szerint az újraélesztési procedúra során nyolc bordája is eltört. 

A törések miatt komoly fájdalmakat átélt színész emiatt végül nem tudott visszatérni a 2021-ben megjelent Ne nézz fel! forgatására sem, amelyből később az egyetlen, korábban felvett jelenetét is kivágták végül. 

(Borítókép: Frederick M. Brown / Getty Images / AFP)

Rovatok