Index Vakbarát Hírportál

Jaj annak, aki megzavarja Tutanhamon nyugalmát!

2022. november 4., péntek 05:44

Pontosan száz évvel ezelőtt, 1922. november 4-én, a Királyok völgyében bukkantak brit régészek az egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírkamrájára. A korból az egyik legépebb állapotban fennmaradó nyughely tulajdonosa – az uralkodóként meglehetősen jelentéktelennek tartott, ám régészeti leletként annál jelentősebbnek bizonyuló – Tutanhamon időszámításunk előtt a 14. században uralkodott Egyiptomban, meglehetősen rövid ideig. 

A régészeti szenzáció különlegessége ellenére a tudósok szerint egy fáraósírhoz képest meglehetősen kicsi – egy folyosóból, egy előtérből, az ebből nyíló sírkamrából és két mellékkamrából áll –,  így elképzelhető, hogy a nyughely nem Tutanhamonnak, hanem az egyik rokonának készülhetett, ahová végül mégis az uralkodót temették el.

A múmiát gránittal fedett homokkő szarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták meg a régészek, amelyek közül a két külső aranyozott fából, míg a legbelső koporsó színaranyból készült, külsejüket egyaránt istenek képei díszítik.

De vajon kinek a nevéhez fűződik a szenzációs felfedezés, és hogyan vesztette életét Tutanhamon? Mai kvízünkben ezekre a kérdésekre is válaszolhat! 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Uwe Anspach / dpa / picture alliance / Getty Images)

Rovatok