Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mitől lehet a legnagyobb eséllyel sikeres az ismerkedés

2022. november 10., csütörtök 09:26

Igazán jó hír érkezett a párkeresőknek, ugyanis egy kutatás bizonyítja, mi az, amivel a legnagyobb sikerrel járhatunk az ismerkedés során, legyen szó nőkről vagy férfiakról, alkalmi vagy komoly kapcsolatról. De mi lehet a flörtölések aduásza? A humor, a rámenősség, az intelligencia, vagy mindez csak a jó kisugárzásunkon múlik?

Az ismerkedés, történjen az személyesen, a közösségi médiában vagy valamelyik online társkereső oldalon, általában nem egy egyszerű menet. Mivel minden személy más és más, a legtöbb esetben nem mindig működnek azok a flörtölési technikák vagy már jól beváltnak vélt szövegek mindenkinél, ehhez mérten pedig könnyedén sikertelenné válhatunk az ismerkedésben. 

A flörtölésnek ugyan megannyi fajtája és változata van, egy friss kutatás szerint egy bizonyos dolog a legtöbb esetben működik, legyen szó férfiakról, nőkről, alkalmi vagy hosszú távú kapcsolati szándékról. Ehhez pedig mindössze egy minimális kreativitás szükséges – a legtöbb esetben –, nincs szükség rámenősségre, drága autóra, vagy puccos étteremre sem. 

De mi is pontosan a flörtölés? A flörtölés röviden összefoglalva minden olyan jel, jelzés, amelyet emberek küldenek egymásnak annak érdekében, hogy kifejezzék érdeklődésüket és felkeltsék partnerük figyelmét – legyen szó akár alkalmi, akár komoly kapcsolati szándékról. 

A férfiak és nők egyaránt flörtölnek, hogy felkeltsék a potenciális partnerük figyelmét, és szexuális vagy hosszú távú kapcsolatot érjenek el vele. Az, hogy kinél mi válik be a legjobban, az a legtöbb esetben függ a nemedtől és attól, milyen szándékkal flörtölnek egymással a felek

– idézi a LadBible a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem Pszichológiai Tanszékének professzorát, Leif Edward Ottesen Kennairt.

A Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem, a Bucknell Egyetem és a New York-i Állami Egyetem a szexuális stratégiák elméletét felhasználva – amely azt sugallja, hogy az emberek a párzási stratégiák összetett skáláját fejlesztették ki – indított felmérést. Ehhez 1000 diákot kértek fel mindkét országból (az Egyesült Államokból és Norvégiából) és nemből, hogy értékeljék 40 különböző flörtöléstípus hatékonyságát mind a hosszú, mind az alkalmi kapcsolatok esetében.

A nyerő technika 

Ugyan tényleg minden szándék és személy esetén más és más flörtölési technika válik be, a rövid távú kapcsolatok esetében az abszolút nyerő az, ha valaki egyértelműen jelzi a másik fél számára, hogy szexuálisan elérhető. Természetesen ebben az esetben sem kell azonnal a másik nyakába ugrani, a kutatás szerint ugyanis a barátinak ható ölelés és az arcra puszi hamar baráti irányba viheti el a találkozót, a felmérésben résztvevők szerint emiatt ezek elkerülésével érdemes a másikkal való testi és szemkontaktusra törekedni.

A hosszú távú kapcsolatok esetében is van nyerő technika, a kutatás kiemeli, hogy a nők az eddig ismert hiedelmeknek megfelelően akkor akarnak valakivel igazán komoly kapcsolatot kialakítani, ha a férfi megbízható és hajlandó elköteleződni. Ezek mellett azonban a kutatásban résztvevők, így az elkészített tanulmány szerint van egy abszolút aduász: a humor

A humorosság, mint fontos jellemző, ugyan a párkapcsolatot keresők körében gyakran felmerül, mint elengedhetetlen szempont, kiderült, tényleg a nevetés lehet a legjobb gyógyszer. Legalábbis, ha flörtölni szeretnénk, egészen biztosan, hiszen a kutatás szerint kapcsolati szándéktól függetlenül mindenki számára nyerő lehet, ha elereszt pár igazán jó poént. 

A kutatásban résztvevők úgy gondolják, hogy a humor és az, hogy képesek vagyunk megnevettetni egy másik embert, a leghatékonyabb azoknál, akik hosszú távú kapcsolatot keresnek. Annak ellenére, hogy ezt az alkalmi kapcsolatoknál is működőképesnek tartják, azoknál a nőknél hatásos legkevésbé a nevettetés, akik egyéjszakás kalandra vágynak. Ennek ellenére a másik viccein nevetni vagy vihogni hatékony flörtölési taktika mindkét nem számára

– mondta Kennair.

Így nemcsak az a fontos, hogy valaki vicces-e, hanem az is, hogy kimutassuk a másik irányába azt, hogy jót mulatunk megszólalásain – természetesen vele együtt, nem pedig rajta.

Nem csak viccesnek lenni érdemes azonban, hiszen a nők számára kiemelkedően fontos, hogy a potenciális partnerük ki is mutassa azt, hogy viccesnek tartja őket

– vélekedett a kutatás társszerzője, Rebecca Burch, akinek szavaiból kiindulva talán egyre hihetőbbé válik, hogy tényleg ennyire nevetségesen egyszerű a flörtölés… 

(Borítókép: Yavuz Arslan/ullstein bild/Getty Images)

Rovatok