Index Vakbarát Hírportál

Egy Fülöp-szigeteki kislány lett a Föld nyolcmilliárdodikja

2022. november 16., szerda 13:20

Egy Fülöp-szigeteki kislány születésével érte el a Föld lakossága a nyolcmilliárdot. A Vinice Mabansag névre keresztelt kislány helyi idő szerint november 15-én, hajnali fél kettő előtt egy perccel jött a világra Manilában.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, november 15-én elérte, majd átlépte a Föld népessége a nyolcmilliárdot, amely határt mindössze 11 évvel a hétmilliárd elérését követően lépte át a lakosság.

Ugyan az elképesztő népességnövekedés és a populáció mértéke már magában is nagy szám, most kiderült, hogy egy Fülöp-szigeteki kislány volt az, akinek születésével előszőr elérte ezt a határt a Föld lakossága.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete, azaz az ENSZ tájékoztatása szerint ugyanis a november 15-én, a manilai dr. Jose Fabella Memorial Hospitalban született Vinice Mabansag lett a nyolcmilliárdodik ember a Földön.

 Az örömhírről dr. Romeo Bituin, az érintett kórház vezetője is beszámolt, ahol az orvosok mellett a Fülöp-szigeteki Népesedési és Fejlődési Bizottság tisztviselői megjelentek.

Épp most voltunk szemtanúi a világ nyolcmilliárdodik babájának itt, a Fülöp-szigeteken. A születésére körülbelül két órát vártunk este 11 órától, a baba pedig fél kettő előtt egy perccel született meg, hagyományos úton. A kislány és az édesanya is egyaránt egészségesek

– idézi az orvost a Mirror

Az ENSZ szerint annak ellenére, hogy 11 évbe telt, hogy a bolygó népessége hétmilliárdról nyolcmilliárdra nőjön, a kilencmilliárd fő elérésére kicsivel többet, 15 évet, azaz 2037-ig kell várni.

Ez a példátlan növekedés az emberi élettartam fokozatos növekedésének köszönhető a közegészségügy, a táplálkozás, a személyi higiénia és az orvostudomány javulása miatt. Ez a néhány országban tapasztalható magas és tartós termékenységi szint eredménye is

– írta a nyolcmilliárd átlépését követően közleményében a szervezet, amely azonban figyelmeztet, hogy a népességszám növekedése komoly kihívások elé állítja az emberiséget, főként az élelmiszer-, víz- és energiaforrások tekintetében. A 10 milliárdot a szervezet szerint körülbelül 2080-ra érheti el a Föld lakossága.

(Borítókép:  Ezra Acayan / Getty Images)

Rovatok