Index Vakbarát Hírportál

Kanye West zsidó köszöntéssel tért vissza a Twitterre

2022. november 22., kedd 06:05

Kanye West a héber „shalom” szóval tért vissza a Twitterre, miután fiókját korábban antiszemita posztok miatt letiltották.

A szót, amelyet gyakran békének fordítanak, de üdvözlésként vagy búcsúzásként is használják, egy mosolygó emojival tette közzé Kanye West – új nevén Ye – a Twitteren vasárnap este.

Néhány órával korábban azt írta: „Próba, próba. Megnézem, hogy feloldották-e a Twitterem tiltását” – amire a Twitter új tulajdonosa, Elon Musk válaszolt.

Ne öld meg, amit gyűlölsz. Mentsd meg, amit szeretsz

– üzente a Twittert irányító Elon Musk.

Kanye West Twitter- és Instagram-fiókját októberben korlátozták, miután azt az antiszemita szöveget posztolta, hogy „halál a zsidókra”.

Vége a böjti időszaknak, Kanye West újra kimondja, amit gondol

Néhány héttel később éppen a Twitter eladásának véglegesítése előtt visszaengedték a Twitterre. November elején azonban néhány bejegyzés után Kanye West azt mondta, hogy harminc napig „verbális böjtöt” tart, valamint tartózkodik az alkoholtól, a felnőttfilmektől és a szextől.

November 4-én posztolt ez előtt utoljára, ami után rövid távolléte után örömmel fogadták a tesztelésről megosztott bejegyzését, mert öt óra alatt 678 ezer lájkot kapott.

Kanye West évek óta több esetben használt szűk körben antiszemita nyelvezetet, mint a nyilvánosság előtt, viszont a közelmúltban interjúkban és a közösségi oldalakon tett antiszemita megjegyzései napvilágot láttak, aminek következtében üzleti partnereinek zömét elveszítette, és kitiltották az Instagramról. Legutóbb az Adidas adta ki az útját antiszemita kijelentései miatt, ami a keresete jelentős részét képezte.

Sorra engedik vissza a Twitterről kitiltottakat

Legutóbb Donald Trump Twitter-fiókját közel két év után a hétvégén visszaállították, miután Elon Musk online szavazást indított a felhasználók körében, amelyet a volt elnök megnyert. A Tesla vezérigazgatója, aki megfogadta, hogy visszaállítja Trump Twitter-fiókját, de summázta véleményét: Donald Trump volt elnöknek nem kellene indulnia egy második elnöki ciklusért, mert túl öreg, és „túl sok a dráma” körülötte. Donald Trump azonban bejelentette 2024-es indulását az elnöki tisztségért.

A volt amerikai elnököt 2021 januárjában tiltották le a Capitolium épületét ért támadás után. A Twitter szerint a @realDonaldTrump fiók posztjai és az embereknek az ezekre adott reakciói erőszakra való felbujtás kockázatát hordozták magukban. Trump azóta Truth Social néven saját platformot hozott létre, és a CNBC-nek adott interjújában megfogadta, hogy nem tér vissza a Twitterre, akkor sem, ha a tiltását feloldják.

A volt elnök azonban azt sugallta, hogy egyhamar nem fog posztolni, miután létrehozta saját közösségi hálózatát, a Truth Socialt.

(Borítókép: Kanye West. Fotó:  Frazer Harrison/Getty Images for Surface Magazine)

Rovatok