Index Vakbarát Hírportál

Fülöp herceg halála előtt a gatyát is le akarta perelni a Netflixről

2022. november 24., csütörtök 18:27

II. Erzsébet férjét annyira zavarta, ahogy A korona című sorozatban ábrázolták őt a készítők, hogy perre készült – legalábbis erről szólnak a legfrissebb értesülések.

Ötödik évadával debütált a múlt héten a brit királyi család történelmét feldolgozó A korona című sorozat, ami nagy elégedetlenséget váltott ki. A főképp fikciós elemekből álló szériában látottakat ugyanis sokan készpénznek veszik, holott a família tagjai közötti eszmecserék, párbeszédek a képzelet szüleményei, mivel senki nem tudja pontosan, mi zajlik a palota falai mögött, így csak a találgatásokra lehet hagyatkozni. A legújabb évaddal kapcsolatban a volt brit miniszterelnök, John Major is aggodalmát fejezte ki, mivel olyan jelenetek láthatóak az egyik epizódban, amelyekből az derül ki, hogy Major az akkor még herceg Károllyal összejátszva II. Erzsébet királynő megbuktatását tervezné, ami soha nem történt meg. 

A készítőknek ugyanakkor nem most először kellett szembenézniük némi elégedetlenkedéssel, mivel a legfrissebb hírek szerint a széria már korábban is szálka volt a királyi család szemében. Fülöp hercegnek különösen a bögyében volt a sorozat.

Már ügyvédekkel tárgyalt

A londoni The Sunday Times értesülései szerint a tavaly elhunyt Fülöp herceg egyáltalán nem volt elégedett azzal, ahogy ábrázolták őt a szériában, így azt tervezte, hogy bepereli a készítőket. Mint kiderült, különösen a testvérének, Cecília görög hercegnőnek a halálával kapcsolatos jelenetek váltottak ki belőle haragot, ami odáig vezetett, hogy egy ügyvédi irodával konzultált a további lépésekről.

Tudom, hogy Fülöp herceg felkereste az ügyvédjét, hogy megkérdezze: »Mit tehetek az ügy érdekében?«. Nagyon feldúlta, ahogy ábrázolták őt. Ő is csak egy ember volt, akit ugyanúgy megsérthettek, ahogy bárki mást

– mondta Hugo Vickers királyi történész.

A herceg által kifogásolt jelenetek egyébként a második évad utolsó előtti részében követhetőek nyomon, amelyek nem teljesen a valóságban megtörtént eseményeken alapulnak, azonban erről nem figyelmeztetett a streamingszolgáltató az epizód elején. Ahogy az a sorozatban látható, az akkor 16 éves Fülöp herceg bentlakásos iskolában tanul, azonban rendre bajba keveredik, így végül nem tudja a tanítási szünetet Németországban tölteni Cecília hercegnőnél, aki éppen terhes. A hercegnő végül a herceg iskolai problémái miatt Londonba repül, majd repülőgép-szerencsétlenségben meghal. A temetésén apjuk, András görög királyi herceg még azt is kijelenti:

Te vagy az oka annak, hogy most el kell temetnünk a kedvenc gyermekemet.

Mese habbal

A valóságban azonban Fülöp hercegnek semmi köze nem volt a hercegnő halálához. Bár 1937 őszén valóban a férjével, illetve két gyermekükkel együtt zuhantak le egy repülőgéppel, miután a fedélzeten megszülte a gyermekét (az újszülött holttestét mellette találták meg a roncsok között), azonban nem a herceg miatt keltek útra, hanem hogy részt vegyenek Lajos herceg és Margaret Campbell-Geddes esküvőjén.

Ugyan megfelelő időjárási viszonyok között szálltak fel, később sűrű ködbe keveredtek. A pilóta ennek ellenére is megpróbálta letenni a gépet az Ostend-Steene repülőtéren, ám végül egy gyárkéménynek ütköztek, aminek következtében a repülőgép szárnya és hajtóműve is megsérült, majd egy épület tetejének mentek neki, a gép kigyulladt, így a földbe csapódtak. Mindenki meghalt a balesetben. 

Ahogy azt a királyi család egyik közeli barátja kiemelte, Fülöp herceget nagyon mélyen érintette, hogy ennyire rossz színben tüntették fel az epizódban, holott nyilvánvaló volt, hogy nincs köze Cecília hercegnő tragikus halálához, azonban a sorozatban látottak után többekből válthatott ki ellenérzést a személye. 

(Borítókép: Fülöp herceg 2020-ban. Fotó: Pool / Max Mumby / Getty Images)

Rovatok