Index Vakbarát Hírportál

Kim Kardashian miatt maradtak gyógyszer nélkül a betegek

2022. november 27., vasárnap 05:51

A szemaglutidot tartalmazó készítmények az elhízott emberek esetében segíthetnek a súly megtartásában, azonban a cukorbetegséggel küzdők veszik igazán hasznát a gyógyszernek. A Kim Kardashian fogyásáról szóló híresztelések ugyanakkor megnövelték a keresletet a szer iránt, ami globális hiányt idézett elő.

Kim Kardashian még az idei Met-gálán jelent meg egy ruhában, amelyet először Marilyn Monroe viselt 1962-ben, azonban fogynia kellett, hogy beleférjen. A realitysztár májusi nyilatkozata szerint három hét alatt több mint hét kilót sikerült leadnia, hogy elég vékony legyen. Azóta folynak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy egy olyan injekciós készítményt vehetett igénybe, ami szemaglutidot tartalmaz.

A TikTokon az utóbbi időben egyfajta csodaszerként kezdték el emlegetni ezen készítményeket, amelyek a közösségimédia-oldal felhasználói szerint segítenek leadni a fogyni vágyóknak a súlyuk közel ötödét. Mindezt azzal magyarázzák, hogy a szer elnyomja az étvágyat, nem kívánják az ételt, és néha el is felejtenek enni. Ha megnézzük a TikTokon, csak a #semaglutide kifejezés ötven milliós megtekintéssel bír.

A gyógyszerről szóló tartalmak tehát futótűzként terjednek a platformon, így a kereslet is megnövekedett, ami a Daily Mail szerint globális hiányt idézett elő. Ez azért problémás, mivel a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő betegek számára a szemaglutidot tartalmazó készítmények létfontosságúak, ám ennek köszönhetően ők sem tudnak olyan könnyen hozzájutni.

A sztárok kedvenc módszere

Kim Kardashian ugyanakkor nem lenne az egyedüli, aki ilyen megoldáshoz nyúl a fogyás érdekében, ugyanis korábban Elon Musk a Twitter-oldalán ismerte el, hogy neki is a szemaglutid segített. A Variety még szeptemberben publikált egy kutatást, amelyből kiderült, a legnevesebb színészek az injekciós módszert részesítik előtérben, hogy minél vékonyabbak maradjanak.

Ez lett Hollywood legrosszabbul őrzött titka

– írták akkor. 

Bár alapvető esetben ezen gyógyszereket az elhízott, egészségügyi problémákkal küzdő embereknek ajánlják, a szakemberek az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is felírhatják megelőző intézkedésként a szemaglutidot tartalmazó szereket a pácienseknek, mielőtt a betegségük kialakulna. Ennek köszönhetően pedig akár a hírességek is könnyebben hozzájuthatnak, nagy gondot okozva ezzel a komoly egészségügyi problémával küzdőknek, akiknek valóban szükségük van a gyógyszerre. A megugró kereslet ugyanis a készletek kiapadásához vezetett, amit az egyik szemaglutidot tartalmazó gyógyszer forgalmazója is érzékelt az Egyesült Királyságban. 

Tudatában vagyunk a készlethiánynak. Példátlan kereslet tette próbára gyártási kapacitásunkat. Dolgozunk azon, hogy ezt a lehető leghamarabb orvosoljuk

 – mondta a lapnak a cég.

Az Egyesült Királyságban ugyanakkor a szemaglutidéhoz hasonló hatással bíró dulaglutidot és liraglutidot tartalmazó gyógyszerekből is hiány van. Leyla Hannbeck, a Független Gyógyszerészek Szövetségének vezérigazgatója szerint a szigetországban az is problémát okoz, hogy különböző webhelyeken tovább értékesítik ezen készítményeket, ráadásul aranyáron. Holott a szerek használata egyáltalán nem gyerekjáték. 

Szemaglutid nélkül a betegek visszaesnek, hihetetlenül éhesek lesznek, és több ételt fogyasztanak. Visszahíznak, aminek az egészségük látja a kárát

 – mondta dr. Carel le Roux, az ulsteri egyetem professzora, hozzátéve: „A szemaglutid az agynak az elhízás által érintett részét célozza meg. A kezelés célja végső soron az egészség javítása, nem pedig az, amit az emberek a tükörben látnak”. 

A szakember ugyanakkor azt is megemlítette, szerinte a készlethiány fő oka a sok elhízott amerikai, akiknek szükségük van a szerre. Mint kiemelte, a szemaglutidot tartalmazó gyógyszerektől önmagában senki nem fog fogyni, mivel az elhízás kezelésére szolgál. A készítmény mellékhatásai között szerepel többek között a hányinger, ahogy a betegek elmondása szerint nem is élvezik annyira az étkezést, mint korábban.

(Borítókép: Kim Kardashian 2022. november 12-én. Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images)

Rovatok