Index Vakbarát Hírportál

Galambos Lajos a karácsonyt még biztosan nem a börtönben tölti

2022. december 7., szerda 14:58

Prevenciós célzattal, a jelenlegi energiaválságra való tekintettel súlyosbították Galambos Lajos büntetését másodfokon – mondta lapunknak a zenész ügyvédje, dr. Fröhlich Krisztián. A jogi képviselő szerint a büntetéssel a bíróság a társadalomnak üzent, az pedig valószínűsíthető, hogy védence csak a töredékét tölti majd ténylegesen a rácsok mögött a 3 év hat hónapos büntetésének.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, ítélet született másodfokon Galambos Lajos áramlopási ügyében, a bíróság mai döntése értelmében a korábbi ítéletet súlyosbítva, 3 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték a zenészt.

Galambos Lajos víz-, gáz- és áramlopási ügye már 2015 óta húzódik. Az elsőfokú ítélet szerint 2 év 10 hónap börtönbüntetést szabtak ki rá, három évre eltiltották a közügyektől, pénzbüntetést kapott, valamint 11 milliós vagyonelkobzást rendelt el a bíróság. Az ügyészség ezt követően fellebbezett az ítélet ellen, és súlyosbítást kért, így másodfokon folytatódott a tárgyalás.

A bíróság mai ítélete szerint azonban meglepetésre Galambos Lajost 3 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték, 4 évre eltiltották a közügyektől, valamint több mint 4 millió forintot és egyéb bűnügyi költségeket kell kifizetnie. Míg egykori nejét – akit első fokon felmentettek, majd az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért rá – másodfokon felmentette a bíróság.

Az Index az ítélethirdetést követően Galambos Lajost és ügyvédjét, dr. Fröhlich Krisztiánt is felkereste, azonban cikkünk megjelenéséig csak utóbbit sikerült elérnünk. 

A zenész jogi képviselője elmondta, hogy sem ő, sem védence nem számítottak előzetesen arra, hogy letöltendő börtönbüntetést szab ki a bíróság, arra pedig pláne nem, hogy mindezt súlyosbítással teszi meg. 

Tizenegy vádlottból kettővel szemben megszüntették az eljárást, kettőt felmentettek, hét vádlottra letöltendő börtönt kértek, amelyből mindössze három kapott ténylegesen börtönt. Közülük csak Galambos Lajos esetében súlyosbítottak az ítéleten. Ennek fő indoka a generálprevenció, azaz a társadalom visszatartása az ilyen bűncselekményektől. Ezzel indokolták a súlyosbítást, de hozzáteszem, ha nincsen energiaválság, védencem nem kap három év hat hónapot. Az aktuális helyzettől nem tud elvonatkoztatni a bíróság, rendkívül drága az energia, aki pedig ezzel kapcsolatban bármilyen lopást elkövet, az hasonló büntetésre számíthat – ez az üzenete a büntetés súlyosbításának

– mondta. 

Tizennégy hónapig minimum rács mögött marad

A három év hat hónapos börtönbüntetés valóban hosszú időnek tűnhet, ugyanakkor Galambos Lajosnak vélhetően ennek csak töredékét kell majd ténylegesen rács mögött töltenie. 

Összesen ez 42 hónap lenne, amelynek a kétharmadát kellene leülni, de ebből lejön az előzetesben töltött négy hónap, plusz a reintegrációs lehetőség, ami 10 hónap, így összesen minimum 14 hónap büntetést kell majd ténylegesen letöltenie. Azt, hogy helyileg hova kerül majd, egyelőre senki sem tudja, hiszen nem kapta meg a behívóját. Az biztos, hogy börtönfokozatú intézménybe kerül, aminek olyan helyen kell lennie, ahol látogatható, tehát a lakóhelyéhez közel, nem az ország másik csücskében

– tette hozzá dr. Fröhlich.

Az ügyvéd azt is kiemelte, hogy ezekkel a dolgokkal egyelőre idejük sem volt foglalkozni, hiszen egyikük sem számított erre a kimenetelre, csak a védelemmel voltak elfoglalva. De van-e még lehetőség a jogorvoslatra? 

Ezt akkor tudom megmondani, ha meglesz az írásos ítélet, de nyilvánvalóan vannak különleges jogorvoslati lehetőségek. A bíróság kitölti a 60 napos lehetőséget, hogy ezt írásba adja, de az ítélet jogerős mától, addig azonban csak az a 3-4 hónapos büntetés-végrehajtási folyamat indul el, ami a börtön kijelölésével kapcsolatos dolgokra vonatkozik

– magyarázta az ügyvéd, így Galambos Lajos az idei karácsonyt még biztosan otthonában töltheti majd. 

(Borítókép: Galambos Lajos 2015. szeptember 24-i bírósági meghallgatásán. Fotó: Velvet)

Rovatok