Index Vakbarát Hírportál

Angelina Jolie lemondott az ENSZ menekültügyi küldetéséről

2022. december 16., péntek 18:05

Huszonegy évi szolgálat után Angelina Jolie lemondott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottjaként betöltött tisztségéről. Az amerikai színésznő a jövőben másképp kíván dolgozni, és átfogóbb humanitárius kérdésekben.

Az ENSZ főbiztosságával közösen kiadott közleményében Angelina Jolie úgy fogalmazott, „az ENSZ-ben végzett húszévi munka után úgy érzem, itt az ideje, hogy másképp dolgozzam, közvetlenül elkötelezve magam a menekültek és a helyi szervezetek iránt”.

Angelina Jolie nagyon hosszú ideig volt az UNHCR humanitárius ügyekben dolgozó fontos partnere. Nagyon hálásak vagyunk neki a szolgálatban eltöltött évtizedeiért, elkötelezettségéért és a megkülönböztetett figyelemért, amelyet a menekültek és a menekülésre kényszerítettek iránt tanúsított

– hangsúlyozta Filippo Grandi, a világszervezet menekültügyi főbiztosa.

Az évek alatt Angelina Jolie, Hollywood egyik emblematikus arca több mint hatvan utazást tett különböző helyszíneken, hírnevét és médiára gyakorolt vonzerejét utazásaikor a menekültek ügyének szentelve.

Nemrégiben Jemenben és Burkina Fasóban járt az UNHCR képviseletében, hogy a világban a leginkább alulfinanszírozott és legkevesebb érdeklődést kiváltó szükséghelyzetben élő belső menekültekkel találkozzék.

(Borítókép: Angelina Jolie a Ja Mai Kaung baptista menekülttáborban tett látogatása során 2015. július 30-án Mianmarban. Fotó: Tom Stoddart / Getty Images Reportage / Maddox Jolie-Pitt Foundation / Getty Images)

Rovatok