Index Vakbarát Hírportál

Kihirdették a 95. Oscar-gála jelöltjeit

2023. január 24., kedd 15:52

Nyilvánossá tették a 95. Oscar-gála 23 kategóriájának jelöltjeit. A jelölések között találkozhatunk némi meglepetéssel, de összességében az történt, amire a többség számított. A nagyszabású díjátadót 2023. március 12-én rendezik meg.

A tavalyinál két héttel korábban, január 24-én, magyar idő szerint 14 óra 30 perckor kihirdették a 95. Oscar-gála jelöltjeit. A díjra esélyes színészek és produkciók nevét Riz Ahmed, az Aznap éjjel és a Metál csendje színésze, illetve Allison Williams, az elmúlt hónapok egyik legsikeresebb horrorfilmjének, a M3GAN főszereplője jelentette be. 

A 23 kategória jelöltjeit az élő adás során két részletben mutatták be. A legtöbbet jelölt alkotás Dan Kwané és Daniel Scheineré, a Minden, mindenhol, mindenkor lett, amely nem kevesebb mint 11 jelölést tudhat magáénak, ezzel azonban még mindig nem sikerült beelőznie az aktuális csúcstartókat, a Titanicot, a Kaliforniai álmot és a Minden Évárólt – amelyeket egyaránt 14 kategóriában jelöltek. 

Viszonylag nagy meglepetést okozott a nemrégiben kétmilliárd dolláros bevételt is átlépő Avatar: A víz útja, amelyet mindösszesen négy kategóriában jelöltek, így elmaradt az elsöprő siker – bár ennek ellenére még elnyerheti a legjobb filmnek járó díjat. 

Bekerült a jelöltek közé egy angol-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás is. A főként Magyarországon, magyar szakemberek közreműködésével forgatott, Mrs. Harris Párizsba megy című film jelmeztervezője, Jenny Beavan a legjobb jelmez kategóriában verseng az Oscar-díjért.

A kategóriák jelöltjei – a legtöbbről kritikánkat is elolvashatja – a következőképp néznek ki:

Oscar-díj a legjobb filmnek:

Oscar-díj a legjobb női mellékszereplőnek:

Oscar-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek:

Oscar-díj a legjobb jelmeztervezésért:

Oscar-díj a legjobb eredeti forgatókönyvnek:

Oscar-díj a legjobb animációs filmnek:

Oscar-díj a legjobb betétdalnak:

Oscar-díj a legjobb operatőrnek:

Oscar-díj a legjobb nemzetközi játékfilmnek:

Oscar-díj a legjobb férfi főszereplőnek:

Oscar-díj a legjobb női főszereplőnek:

Oscar-díj a legjobb rendezőnek:

A jelöltek teljes listáját ide kattintva tekintheti meg.

(Borítókép: Részlet az Avatar – A víz útja című filmből. Fotó: Fórum Hungary)

Rovatok