Index Vakbarát Hírportál

Két világháborút és két világjárványt is túlélt a világ új legidősebb embere

2023. január 26., csütörtök 13:51

115 éves a világ legidősebb embere, aki két világháborút és két világjárványt is túlélt.

A 118 évesen meghalt André nővér után María Branyas Morera lett a világ legidősebb embere – erősítette meg a Guinness-rekordok könyve. A 115 éves spanyol–amerikai nő átélte mindkét világháborút, a spanyol polgárháborút, de túlélte a spanyolnáthát és a koronavírus-járványt is.

A The Guardian beszámolója szerint María Branyas Morera 1907. március 4-én született a kaliforniai San Franciscóban, egy évvel azután, hogy a szülei Spanyolországból az Egyesült Államokba költöztek. Nyolc évvel később a család visszatért és Katalóniában telepedett le.

Apja tuberkulózisban halt meg egy Spanyolországba tartó hajóúton, ami ráadásul kerülő úton, Kubán és az Azori-szigeteken keresztül közlekedett, mivel az első világháború miatt túl veszélyes lett volna az északi tengereken való áthaladás.

A spanyolnátha 1918-ban kezdett el terjedni világszerte, majd amikor Morera 29 éves volt, kitört a spanyol polgárháború, amit nem sokkal később a második világháború követett. Morera feleségül ment egy Joan Moret nevű katalán orvoshoz, akitől három gyereke született. A világ legidősebb emberének így tizenegy unokája és tizenhárom dédunokája van.

A világ legidősebb embere könnyedén fogadta a technológia újításait, sokat használja a közösségi médiát, szeretteivel is a Twitteren tartja a kapcsolatot. 

Az élet nem mindenkinek tart örökké. Az én koromban egy új év ajándék, szerény ünneplés, csodálatos utazás, egy boldog pillanat. Élvezzük együtt az életet!

– írta legutóbbi bejegyzésében María Branyas Morera.

Rovatok