Index Vakbarát Hírportál

A legrosszabb színészek között tartották számon, mégis két Oscart nyert

2023. január 30., hétfő 06:21

Eltanácsolták a színészi pályától, mégis öt alkalommal jelölték Oscar-díjra, az elismerést kétszer be is zsebelő, 93. születésnapját ünneplő Gene Hackmant.

A színész Eugene Allen Hackman néven látta meg a napvilágot 1930. január 30-án San Bernardino városában, gyerekkora azonban nem alakult fényesen, szülei elváltak, egy iskolai balhét követően pedig Hackman is elköltözött otthonról. 

Mindössze 16 éves volt, amikor beállt a hadseregbe, ahol a tengerészgyalogosoknál rádiósként dolgozott. Élete ezen szakaszában is már érezte, hogy foglalkoztatják a művészetek és a szereplés, azonban ekkor még nem tudta, pontosan milyen területen érezné maradéktalanul jól magát. Leszerelését követően kisebb városi televízióknál vállalt műsorvezetői munkát, majd hamarosan elkezdett a színészet fele kacsingatni, így beiratkozott a Pasadena Playhouse színiiskolába.

Hiába azonban az erőfeszítés, a tanodában többször is eltanácsolták a színészettől, mondván, az iskolában a legrosszabban alakító személyek közé tartozik. Szerencsénkre nem adta fel ezt követően sem a színészi pályát, beiratkozott George Morrison method actinget oktató iskolájába, hogy folytassa tanulmányait, nem sokkal később pedig a Broadway sztárja lett.

Hamarosan a mozivásznakat is meghódította, 1967-től olyan filmekben szerepelt, mint a Bonnie és Clyde, a Francia kapcsolatA Poszeidon katasztrófa, a Superman vagy a Lángoló Mississippi. 2004-ig tartó aktív színészi pályafutása során két alkalommal nyert Oscar-díjat, négy alkalommal pedig Golden Globe-ot.

De mit lehet még tudni a születésnapos színészről? Tesztelje tudását mai kvízünkben ön is! 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Gene Hackman. Fotó: Vera Anderson / WireImage / Getty Images)

Rovatok