Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, melyik börtönben töltheti büntetését Galambos Lajos

2023. február 1., szerda 07:46

Kecskeméten töltheti börtönbüntetését Galambos Lajos, akinek áramlopási ügye már több éve tart. Az esetleges helyszínnel kapcsolatban a mulatós zenész is megszólalt.

Átmeneti otthonától, Mocsától 170 kilométerre, Kecskeméten töltheti le börtönbüntetését Galambos Lajos. A zenészt még tavaly decemberben ítélték el másodfokon áram, gáz és más közművek lopásának ügyében. Jogerősen három és fél éves börtönbüntetést kapott.

Az ügy több mint hét éve húzódik, Galambos Lajos korábban már 125 napot töltött előzetes letartóztatásban. A tárgyalások ideje alatt végig ártatlannak vallotta magát, a másodfokú ítélet után elmondta: egyáltalán nem erre készült.

A Bors nemrég több fényképet is megosztott a kecskeméti börtönről, amit rabok egymás között parkettásnak neveznek.

A hazai börtönökben nincsen semmilyen kivételezés, a fogvatartottakra a jogszabályokban megállapított, azonos jogok és kötelezettségek vonatkoznak. (…) A 2013. évi CCXL. törvény megfelelő rendelkezései szerint a szabadságvesztést a bíróság által meghatározott fokozatban – fegyházban, börtönben vagy fogházban –, a büntetés-végrehajtási szervezet által kijelölt, lehetőleg az elítélt lakcíméhez legközelebb eső bv.-intézetben hajtják végre” – fogalmazott a lap megkeresésére a BvOP Kommunikációs Főosztálya.

Munka, börtönbolt

A kecskeméti börtönben – más büntetés-végrehajtási intézethez hasonlóan – dolgozhatnak a rabok. A munkából származó pénzt a börtönboltban használhatják fel, ahol tisztálkodási szerek, dohánytermékek, zöldségek, gyümölcsök és bizonyos húskészítmények vásárlására is lehetőség van.

Az intézet befogadóképessége 238 fő, a Bors által megtalált, két évvel ezelőtti adat szerint 93 százalékos lehet a telítettség. A cikk szerint a híresebb emberekkel jól bánnak a rabok, a heccelésen túl nem számítanak közellenségnek, és akár még népszerűek is lehetnek.

Megyek, ahova menni kell, ahova beosztanak. Ennek ellenére, az ügyvédjeimmel érdeklődéssel várjuk az ítélet írásos formáját, ami véleményem és az írástudók véleménye szerint is, részben szembemegy az alaptörvénnyel és az ítélkezési gyakorlattal

– fogalmazott a lapnak a kecskeméti börtönnel kapcsolatban Galambos Lajos.

(Borítókép: Galambos Lajos. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok